İnsan kaynakları uygulamalarının iş tatmini üzerindeki etkisinde psikolojik sermayenin aracılık rolü - Akbulut, Ecem (My University, 2018)
Tez çalışmasının temel amacı insan kaynakları uygulamaları ile çalışanların iş tatminleri arasındaki ilişkide psikolojik sermayenin aracılık rolünü araştırmaktır. Araştırma toplam dört bölümden oluşmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Ankette yer alan ölçekler sırasıyla; Khatri (2000) tarafından geliştirilen "İnsan Kaynakları Uygulamaları Ölçeği", Luthans, Avolio ve Youseff (2007) tarafından geliştirilen "Psikolojik Sermaye Ölçeği" ve son olarak Hackman ve Oldham'ın (1975) İş Tanımlayıcı İndeksi'nden alıntılanan "İş Tatmini Ölçeği"dir. Verilerin analizi için SPSS for Windows 16.0 programı kullanılmıştır. Bilişim sektöründeki çalışanlar üzerinde yapılan uygulama neticesinde insan kaynakları uygulamaları ile çalışanların iş tatminleri arasındaki ilişkide psikolojik sermayenin aracılık rolüne rastlanmamıştır. Algılanan insan kaynakları uygulamalarının ve psikolojik sermayenin çalışanların, iş tatmini düzeylerini olumlu yönde etkilediği görülmüştür. Ayrıca algılanan insan kaynakları uygulamaları ile psikolojik sermaye arasında ise anlamlı bir ilişki olmadığı sonucuna varılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018
Keywords: İnsan kaynakları uygulamaları; Pozitif psikolojik sermaye; İş tatmini