Otonom güneş paneli yönlendirme sistemi - Sütcüoğlu, Mehmet (My University, 2011)
Günümüzde küresel ısınma ve hızla azalan doğal kaynaklar nedeniyle elektrik enerjisi üretiminde güneş panelleri oldukça revaçtadır. Bu çalışmada kurulum esnasında oluşan yönlendirme hatalarının olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak ve güneş ışınlarından en yüksek verimi elde etmek amacı ile güneş panellerinin yönlendirilmesi incelenmiştir.Güneş panellerinden elektrik enerjisi üretiminde en yüksek verim, panellere güneş ışınları 90 derecelik açı ile geldiğinde elde edilebilmektedir. Bu nedenle yapılan çalışmada güneş panelleri adım motorlar yardımı ile hareket ettirilmektedir. Bu hareketler bir mikrodenetleyici ile sürekli olarak güneş ışınlarından en yüksek verimi elde edecek şekilde gerçekleşmektedir.Tasarlanan sistemin otonom olmasını sağlayan özellik ise GPS ve pusula çevre birimleridir. Böylece sistem dünya üzerinde nerede bulunduğunu, tarih ve saat bilgisini ve hangi yöne dönük olduğunu bilmektedir. Bu sayede herhangi bir kurulum ya da müdahale gerekmemektedir. Dolayısı ile sisteme hem otonom çalışma özelliği kazanırken hem de taşınabilirlik özelliği kazandırılmıştır.Panelden alınan gerilim değeri mikrodenetleyici tarafından geri besleme bilgisi olarak kullanılmıştır. Böylece paneli sağa ? sola ve/veya yukarı ? aşağı hareket ettirerek sürekli olarak en yüksek verimi elde etmek amaçlanmıştır. Bu özelliklerinden dolayı sistem hem otonom hareket etmekte hem de güneş ışınlarından en yüksek verimle elektrik üretilmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Tasarlanan sisteme ait donanımın blok diagramı