Değişim yönetimi, Türkiye'de değişim yönetiminin uygulanışı ve bir model oluşturulması - Lale, Zeynep Evrim (My University, 2005)
Literatürde 1990'li yıllarda görmeye başladığımız Yeniden yapılandırma ve Değişim yönetimi, dünyada ve Türkiye'de şirketlerin artan rekabet ortamına uyum sağlamak ve yeni bir yönetim anlayışının yerleştirilmesi amacıyla başvurdukları önemli bir yaklaşım olmuştur. İş Süreçlerinin Yeniden Yapılandırılması bir kurumun katma değer üreten stratejik süreçlerinin, sistem, politika ve organizasyon yapılarının süreçleri destekleyip, iş akışları ve organizasyon verimliliğini optimize edecek şekilde hızlı ve radikal bir şekilde yeniden tasarlanmasıdır. Değişim yönetimi tüm süreçleri hedeflemez, sadece stratejik ve katma değer üreten süreçleri hedefler. Stratejik süreç, şirket varlığının merkezinde yer alan süreçtir. Amaçların ve stratejinin başarılması için temel araçtır. Çoğu durumda bir şirketin stratejik ve katma değer üreten süreçlerinin sayısı, yarım düzineyi geçmemektedir. Son yollarda peşpeşe gündeme gelen birçok yeni yönetim anlayışı karşılaşmaktayız.Bu kalabalık, birçok yöneticinin aklım karıştırmakta ve neyin daha iyi ve avantajlı olduğuna karar vermelerinde zorlanmalarına sebep olmaktadır. Temelde, tüm bu yeni yönetim yaklaşımlarının amacı aynıdır: değişen koşullara ve rekabet ortamına ayak uydurabilmek. Buradan da şu anlaşılıyor ki, hız ve yenilikçiliğin önemli kavramlar olduğu tüm dünya tarafından benimsenmiştir. Ancak amaca en iyi şekilde hizmet edecek yönetim yaklaşımını seçmek için, bu kavramların özlerini kavramak, durum ve şartlan kendi öznel perspektifi içinde değerlendirebilme yetisini kazanmaktır. Değişim yönetimi bize heryerde işe yarayacak bir reçete sunmaktan ziyade, değişimin doğasını kavrayarak her koşulda en iyi sonuca ulaşmamız için bize bir metod öğretir. İşte bu yüzden de, tüm diğer yönetim anlayışlarına göre daha esnek ve uzun ömürlü bir niteliğe sahiptir. Bu tezde, Değişim Yönetimi uygulanırken izlenecek aşamalar açıklanarak değişime nasıl hazırlanılacağından bahsedilmiştir. Mevcut durumun incelenmesinin önemi vurgulanarak, geçmiş hatalardan yola çıkılarak süreçlerin nasıl yeniden yapılandırılacağı açıklanmıştır. Değişim yönetimi uygulanırken bize avantaj sağlayacak başarı faktörleri, ve bize sorun çıkaracak dirençlerden söz edilerek dünya ve Türkiye'den değişim yönetimi örneklerine yer verilmiştir. Türkiye'de, tekstil sektöründe faaliyet gösteren, adı açıklanmayan bir şirketin genel durumundan yola çıkılarak, tekstil sanayiinde uygulanabilecek bir değişim modeli sunulmuştur. Anahtar Kelimeler: Değişim yönetimi, iş süreçlerinin yeniden yapılandırılması, katma değer üreten süreçler.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Değişim yönetimi ve genel kavramlar; Süreç kavramı ve iş süreçlerinin yeniden yapılandırılması; Değişim yönetimi uygulamalarında başarı faktörleri başarı yolları ve başarısızlık nedenleri