Küçük ve orta ölçekli işletmeler ve bilgisayar destekli üretim sistemleri (orta ölçekli bir işletmede tezgah seçimi için fizibilite çalışması ve bir C.A.M bir programı uygulaması ) - Seven, Ufuk (My University, 1997)
Bu çalışmada, Küçük ve Orta Ölçekli işletmelerin nitel ve nicel özellikleri ile Bilgisayar Destekli İmalat yazılımı olan Mastercam programı irdelenmiş ve örnek bir parça üzerinde yazılımın çalışma şekli anlatılmıştır. Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerde bir sorun olan tezgah seçimi probleminin çözümü için bir fizibilite çalışması da yapılmıştır. Söz konusu fizibilite çalışmasında dört farklı tipte tezgah arasında karlılık açısından en uygun seçimin yapılması amaçlanmıştır. Küçük ve Orta İşletme yöneticilerine hem bir CAM sistemi tanıtımı ve uygulaması ile teknik bir destek hem de CNC tezgah kullanıma alınmadan önce yapılması gereken ekonomiklik analizi konusunda ip uçları verilmesi amaçlanmıştır. Yapılan uygulamalarda CAM yazılımı olarak Mastercam programının seçilmesinin nedenleri şunlardır :. Programın fiyatı nedeniyle Küçük ve Orta Ölçekli işletmelere hitap etmesi. Tez çalışmasında kullanım için kolay ulaşılabilir olması. Piyasada en çok satılan CAM programı olması sayılabilir. Ayrıca fizibilite çalışmasına konu olan tezgah tipleri proje hazırlayıcısının çalıştığı işletmenin yapısına uygun olarak alınmıştır. Böylece elde edilen uygulama sonuçlan direkt olarak uygulanma şansı bulmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1997
Keywords: Küçük ve orta ölçekli işletmeler; cam sistemleri ve yazılımı nümerik