Malta Istabl-ı Amire-i Humayunu`nun kültür merkezi olarak değerlendirilmesi - Mısırlı, Filiz (My University, 1996)
Yıldız bölgesi'nde I. Ahmet ( 1603 - 1617 ) tarafın dan yaptırılan bir köşk ile başlayan yapılaşma, Abdülaziz ( 1861 - 1876 ) özellikle Abdülhamit ( 1876 - 1909 ) dönemin de yoğunlaşarak, bugünkü saray kompleksi ortaya çıkmıştır. Zaman zaman görülen üslup ve biçim farklılığı bize çok sayı da mimarın katkısı olduğunu düşündürmektedir. Bunlardan en bilineni Raimondo D'aranco'dur. Yıldız Sarayı yapılar topluluğu bugün Yıldız Teknik Üniversitesi, Milli Saraylar, Kültür Bakanlığı, çeşitli der nek ve vakıf larca paylaşılmış durumdadır. Bölgede Milli Saraylar' a ait alanda Yıldız Şale Köşkü seralar ve temelleri, Malta Istabl-ı Amire-i Hümayunu olarak bilinen, Ahırlar, Arabalık, Manej, Istabl-ı Amire-i Ferhan ( Has Ahır ) bulunmaktadır. Bu yapılardan bazılarında resto rasyon bitmiş olup, bir kısmında devam etmektedir. Tez kapsamında ele alınan Malta Istabl-ı Amire-i Hü mayunu' nun işlevlendirilmesidir. Bölgede gereksinim duyulan fonksiyonları belirlemek için tüm bölge tarihi yapılar, yapı lış sebepleri ve bugünkü kulanımları, eski yapıların çağdaş kullanım ilkeleri incelenmiş tir. Buradan yola çıkılarak yapı lara bölgede eksikliği görülen, çağdaş müzecilik bağlamında, eğitim ağırlıklı fonksiyonları kapsayan Kültür Merkezi işle-vi önerilmiştir. Mekanlarxn fiziksel verilerinin fonksiyon lara uygunluğu, ulaşım kolaylığı olması da bu öneriyi des tekleyen etkeni erdendi r. Milli Saraylar' in diğer birimlerince de işlevlendirme çalışmaları yapılan binalara önerilerimiz: Manej ve Ahırların konferans salonu ve bağlantılı sergi salonları, Ahırların e- ğitim atölyeleri, Arabalık binasının sosyal tesis olarak kullanılması, Istabl-ı Amire-i Ferhan'ın da bölge ile ilgili bilgilendirme çalışmaları için bir merkez olmasıdır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1996
Keywords: Malta ıstabl-ı amire-ı mümayun; Kültür merkezi