Alüminyum alaşımlarının nokta direnç kaynağında direnç bileşenleri ve nokta boyutları arasındaki ilişkinin incelenmesi - Sarı, Hüseyin (My University, 2002)
Direnç, alüminyum nokta direnç kaynağında nokta boyutlarına etki eden faktörlerin en önemlilerinden biridir. Direnç bileşenleri temas yüzeyi direnci, iş parçası-elektrot arasındaki direnç ve malzeme direnci olmak üzere üçe ayrılır. Bu çalışmada 5457 ve 1000 alüminyum alaşımları ile ilgili daha önce yapılmış deney ve simülasyon çalışmalarının incelenmesi yoluna gidilmiştir. ilk incelemede, temas yüzeyindeki direnç ile görünen temas alam yarıçapı arasındaki ilişki James vd. (1997) tarafından yapılan deneylerin sonuçlan ve Crinon ve Evans (1998) tarafından ortaya konulan ampirik formül yoluyla incelenmiştir. İkinci incelemede, James vd. (1997) tarafindan ortaya konulan, görünen temas alam yarıçapı ile metalik temas noktalarının toplam çap uzunluğu arasındaki bağıntıyı veren eşitliğin yeniden düzenlenmesi yoluyla metalik temas noktalarının toplam çap uzunluğu ve temas direnci arasındaki ilişki incelenmiştir. Son olarak da Khan vd. (2000a) tarafından yapılan çalışma ile elde edilen akım, temas direnci ve çekirdek boyuttan göz önüne alınmıştır. Yaklaşık hesaplama yöntemiyle temas yüzeyi direnci dışındaki direnç bileşenleri ihmal edilerek ve Joule kanunu kullanılarak akım ile direnç değişiminin kaynak çekirdeği ısıl verimine etkisi incelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Keywords: Direnç bileşenleri; Alüminyum alaşımları; Direnç nokta kaynağı; Kaynak çekirdeği; Nokta boyutları ve diğer kaynak parametreleri arasındaki ilişki; Temas yüzeyi