Germir geleneksel konutlarının iç mekanlarındaki sabit mobilyalar - Dinçbaş, Gözde Kuzu (My University, 2019)
Bu tez çalışması ‘Germir Geleneksel Konutlarının İç Mekanlarındaki Sabit Mobilyalar’ la ilgili bir araştırmadır. Kayseri’ye bağlı Germir’deki sabit mobilyaların konuta bağlı olarak biçimlenmesinden dolayı konutun kendisinin de bir ölçüde ele alınarak tanımlanması gerekmiştir. Tarihi Germir evlerinde Türk evi plan şemalarının kullanıldığı, bazı evlerde de Türk evi plan şemalarının birtakım değişikliklere uğrayarak şekillendiği gözlenmiştir. Evle birlikte tasarlanan Germir’deki sabit mobilyalar da geleneksel Osmanlı-Türk evindeki mobilyalara benzemektedir. Mobilyalardaki bezemelerin 19.yüzyılın son çeyreğinde Osmanlı başkentinde görülen örneklere uygun olarak Batı sanatının etkilerini yansıtmaktadır. Konutun ve içindeki mobilyaların biçimlenmesinde etkili olan Germir’in içinde bulunduğu şartlar, yani fiziki özellikleri, tarihçesi, sosyo-ekonomik durumu ele alınarak incelenmiştir. 19.yy’da inşa edildikleri anlaşılan Germir’de çalışması yapılan evlerin sabit mobilyaları önce fotoğraflarla tespit edilmiş, sonra bu mobilyaların ayrıntılı çizimleri yapılarak gözlemler ortaya konulmuştur. Germir evlerindeki mobilyalar ayrıntılı olarak incelendikten sonra, fonksiyonlarına göre sınıflandırılmış, oda içlerindeki konumları, bezeme özellikleri tanımlanmış, eski ve yeni fotoğraflarla mobilyalarda meydana gelen değişiklikler ve özgünlüklerini koruyup korumadıkları tespit edilmiştir. Ayrıca mobilyalarla ilgili çeşitli sayısal sonuçlar çıkarılmıştır. Germir’deki tarihi mobilyalar, daha sonra Kayseri il sınırları içindeki diğer örneklerle karşılaştırılarak aralarındaki benzerlik ve farklılıkları tespit edilmiştir.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019
Keywords: Germir; Sabit mobilyalar; Bezeme özellikleri