İnsülinin polimerlerle (Örn: polietilen glikol) olan konjugatlarının diyabetik hastalarda uygulanması - Özcan, Seval (My University, 2006)
Diabetes Mellitus, günümüzde en sık rastlanan hastalıklardan biridir. İstatistiksel sonuçlar, diyabet hastalığına yakalanan hastaların sayısının arttığını göstermektedir. Ancak tedavi metotları, tedavi yolu ve insülin molekülünün tipi ilaç firmaları tarafından geliştirilmektedir. Günümüzde artık immunojen olmayan insülin çeşidi kullanılmaktadır. Bugün pazarda, diyabet hastaları tarafından kullanılan çok çeşitli insülin formülasyonları bulunmaktadır. Buinsülinler rekombinant DNA teknolojisiyle üretilmektedir. Bu araştırmada, Tip 1 ve tip II diyabet, mevcut insülin tedavileri, insülinin hücredeki etkimekanizması, insülin konjugatlarının sentezi, PEG konjugasyonunun insülinin özelliklerine etkisi, PEG-insülin konjugatlarının hazırlanması ve bunların immünojenik özellikleri, hümoral ve hücresel antijenliği, alerjenliği, biyolojik etkinlikleri, farmakokinetik ve farmakodinamik parametreleri incelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: İnsulin; Glukoz taşıyıcıları; İnsulin yapısında uğranılan değişiklikler