Liman içi çalkantıların modellenmesi ve Çeşme yat limanı örneği - Yerli, Ürfi (My University, 1999)
Liman içerisindeki çalkantı düzeyi, liman planlamanın ana unsurunu oluşturmaktadır. Bu çalışma, Çeşme Yat Limanı'ndaki dalga oluşumunu, transformasyonunu, dalga girmesini ve çalkantıyı içeren analizleri kapsamaktadır. Çeşme Yat Limanı, sık sık basen içerisindeki çalkantıdan rahatsızlık çekmektedir. Özellikle, yat limanının aktif olarak kullanıldığı yaz aylarında, öğleden sonraları rüzgarın daha yoğun olmasına bağlı olarak çalkantı düzeyi artmaktadır. Bu çalkantı kapsamında, açık denizden gelip limana giren dalgalar ve yerel olarak rüzgar tarafından basen içerisinde oluşturulan dalgalar olmak üzere iki tip dalga analiz edilmiştir. Bu analizler ayrıca inşa edilmesi planlanan tali dalga önleyici yapıların etkilerini de kapsamaktadır. Açık deniz derin bölgedeki dalgaların tahmin edilmesinde, Çeşme Meteoroloji İstasyonu'ndaki rüzgar gözlem verilerinden faydalanılmıştır. Ortalama rüzgar hızlarının düzeltilmesinde Gust faktörü özelliğinden yararlanılmıştır. Açık deniz dalgalarının, yat limanı yakınında meydana getirdikleri dalga karakteristikleri nümerik simülasyon model yardımıyla belirlenmiştir. Liman içi çalkantısı, basendeki dalga yüksekliği ve dalga yüksekliği aşılma olasılığı ile birlikte ele alınmıştır. Çalışmanın sonucunda, limana giren dalgaların üzerine süperpoze edilen ve nadiren de olsa bu dalgaların büyüklükleri ile kıyaslanacak ölçüde gelişebilen basen içerisindeki yerel rüzgar dalgalarının, bir dalgakıran ile önlenemediği anlaşılmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Keywords: Liman içi çalkantısına sebep olan olaylar; Liman içi çalkantısı için nümerik bir yaklaşım; Çeşme yat limanı çalkantı analizi çalışması