Kaynakta ısıl gerilmelerde oluşan hataların, ısıl yönlendirme ile önlenmesi - Kireçtepe, Semih (My University, 1999)
Günümüzde, tasarım ve üretimde optimizasyon yöntemlerinden biri olan kaynak teknojisi ve üretim sisteminin önemi açıktır. Kaynak işlemine bu özeliğini kazandıran tasarım ve üretimdeki esnekliğidir ve teknolojik gelişmeler ile paralel yönde artmaktadır. Ancak kaynak işleminin temeli olan ismin, esas metali olumsuz yönde etkileyerek dez avantaj oluşturması, bu yöntemde aşılması gereken en önemli engeldir. Bunun için uygulanan yeni bir yöntem olan, Kaynaktaki ısıl gerilmenin, ısıl yönlendirilme ile önlenmesi, Kısaca, Kaynak bölgesinde oluşan ısının, kontrol altında ve kaynak banyosunu etkilemeden pülvarize su ile ortamdan uzaklaştırılması işlemidir. Bu işlem, St37 Saçlarda, kaynak banyosu ve esas metal arasındaki geçiş bölgesinde, ferritik bir yapı oluşturarak, malzemenin tokluk kazanıp mekanik değerlerinin iyileşmesini, kaynak kabiliyetinin yükselmesini, dolayısı ile distorsiyonla rın azalmasını sağlamaktadır. Yöntemin geliştirilerek endüstride uygulama alanı bulması, maliyetlerde azalma ve yeni tasarım sınırları gibi çok önemli sonuçlar sağlayacaktır. Bu nedenle çalışmada yapılmış olan deneyler, olanakları daha geniş ortamlarda, daha kontrollü tekrarlanarak, sonuçlar malzeme bilimi bakış açılarıyla değerlendirilmelidir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Keywords: Kayakta oluşan ısıl gerilmeler; Isıl gerilmelerin oluşturduğu hatalar