Butil makinasının hesaplamalı akışkanlar dinamiği yardımıyla analizi - Kukul, Oğuzhan (My University, 2006)
Günden güne artan enerji tüketimi beraberinde enerji kaynaklarının azalması, çevre kirliliği, ozon tabakasının delinmesi, yüksek enerji üretim ve tüketim maliyetlerini de beraberinde getirmiştir. Bu sebepten dolayı günümüzde enerjinin kullanıldığı her alanda verim yükseltilmeye çalışılarak sarfiyat azaltılmaya çalışılmaktadır. Enerjinin evsel kullanımında karşımıza çıkan en büyük problem ısınma için harcanan enerjinin birçoğunu yapılardaki izolasyon yetersizliğinden dolayı kaybedilmesidir. 80'li yılların başından itibaren kullanılmaya başlanan alüminyum ve PVC doğrama ekipmanları ile ısı yalıtımlı çift cam üretimine başlanmış ve tüm dünyada inşaat sektörü ile paralel büyüyen bir sektör haline gelmiştir. Bu çalışmada ısı yalıtımlı çift cam üretiminde kullanılan butil makinasının tasarımına bağlı olarak akış değerlerinin ne şekilde değiştiği incelendi. Tasarımdaki değişikliklerin olumlu yönde değişmesi makinanın verimini dolayısı ile üretkenliğini artıracaktır. Ayrıca makinanın daha az yükte çalışmasından dolayı faydalı kullanım ömrü artacaktır.Bu tezde incelen çalışmalar Best Cam İşleme Makinaları İmalat San.Tic.Ltd.Şti'nin üretmiş olduğu butil makinalarının farklı serilerdeki akış yollarına aittir
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Akışkanların özellikleri; Akışkan dinamiği analizi; Butil malzemesi; Hesaplamalı akışkan dinamiği analizi; Fluent; Butil macunu