Yangın söndürme tesisatlarının standardizasyonu ve deprem koşullarına uyarlanması - Çiçek, Onur (My University, 2004)
Ülkemizde mevcut deprem riskleri nedeniyle yapılarda kullanılan sprinkler sistemlerinin deprem sonrası çalışır durumda kalması oldukça önemlidir. Hazırlanan bu çalışmada ilk olarak, yangın korunum sistemleri ile ilgili tasarım standartları ve standart sağlayıcı kurumlar hakkında bilgiler verilmiştir. Daha sonra ise yangın korunum sistemlerinin depremin etkilerinden korunması için alınması gereken temel önlemler belirtilmiştir. Bunlara ek olarak deprem askılamasına örnek teşkil edebilecek bir uygulama yapılmıştır. Sprinkler sistemi dizaynında ise boru çapları ve gerekli su ihtiyacının belirlenmesi için Omni CADD hidrolik hesap programı kullanılarak sistem modellenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Sprinkler sistemi; Yangın koruma sistemlerinin deprem etkilerinden korunması; Yangın korunum sistemleri ile ilgili tasarım standartları ve standart sağlayıcı kurumlar