Şehir pazarlamasında meydanların etkin yönetiminin rolü ve önemi: İstanbul meydanları üzerine bir araştırma - Sevim, Muhammed Attila (My University, 2019)
Küreselleşme ile birlikte rekabet düzeyi ülkelerden şehirlere inmiştir. Bunun sonucu olarak şehir yöneticileri özellikle son yıllarda diğer şehirlerden ayırt edilebilmek adına şehrin potansiyeli doğrultusunda rekabet gücünü arttırmaya yönelik stratejiler geliştirmeye yönelmiştir. Şehir pazarlaması bu süreçte küresel şehirler için bir rekabet unsuru haline gelmiştir. Şehir yönetiminin sorumluluk alanlarından biri olan şehir pazarlaması kavramı en geniş anlamıyla; şehrin hedef kitlesinin istek ve ihtiyaçlarını tespit edip bu doğrultuda adımlar atarak, şehrin rakiplerinden farklılaşmasını ve öne çıkmasını aynı zamanda küresel sermayeyi kendine çekmesini sağlayacak bir süreç olarak tanımlanmaktadır. Şehir pazarlaması kavramının günümüzde artan önemini ve etkin şehir yönetiminin pazarlama üzerindeki etkisini analiz etme amacıyla hazırlanan bu tez çalışmasında; şehrin ana kamusal alan unsuru olan meydanlar üzerinde durulmuştur. Meydanların; tanınırlık – bilinirlik ve farkındalık odağında şehir pazarlaması ile ilişkisi incelenmiştir. Günümüzde Concorde Meydanı, Paris kadar bilinmekte, Times Meydanı, New York City için önemli bir pazarlama unsurunu oluşturmaktadır. Moskova için Kızıl Meydan farkındalık açısından önemli bir alan olarak karşımıza çıkmaktadır. Şehir pazarlamasında meydanların etkin yönetiminin rolü ve öneminin incelendiği bu doktora tezi çalışması, istatistiksel karar alma yöntemlerini kullanarak geliştirilen yeni bir model önerisi sunmaktadır. Bu model ile kamusal alan kavramı çerçevesinde incelenen meydanlar için pazarlama odağında, şehir yönetiminin etkin kılınması adına stratejik karar noktalarının ortaya çıkarılması hedeflenmektedir
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019
Keywords: Şehir yönetimi; Şehir pazarlaması; Kamusal alan; Meydan yönetimi