Telsiz çoklu ortam algılayıcı düğüm tasarımı ve işletim sistemi uyarlaması - Çelik, Esra (My University, 2010)
Son yıllarda çeşitli alanlarda ortam verisi toplama amacıyla telsiz algılayıcı düğümlerinkullanımı yaygınlaşmıştır. 1990'ların sonunda ise küçük boyutlu yeni nesil telsiz algılayıcıdüğümlerin geliştirilmeye başlanmasıyla bu teknolojinin kullanıldığı alanlar da hızla artışgöstermiştir. Telsiz algılayıcı ağlar ilk olarak askeri amaçlı savunma uygulamalarındakullanılmıştır. Günümüzde ise kullanım alanları arasında doğal yaşam alanlarının izlenmesi,tarım ürünlerinin gelişimlerinin izlenmesi, endüstriyel kontrol ve izleme sistemleri, evotomasyon sistemleri, güvenlik uygulamaları ve tedarik zinciri uygulamaları bulunmaktadır.Önceleri telsiz algılayıcı ağ sistemleri, algılayıcılar yardımıyla elde edilen ortam verilerininbelli aralıklarla bir merkeze iletimini sağlamaktaydı. Günümüzde ise ses ve görüntühaberleşmesi sağlayan elektronik birimlerin (kamera, mikrofon gibi) ucuzlaması veboyutlarının küçülmesi, algılayıcı ağların çoklu ortam verilerinin iletiminde kullanılmasınaimkan vermiştir.Bu tez çalışmasının temel amacı, ses haberleşmesi amacıyla kullanılabilecek yapıda bir telsizalgılayıcı düğüm tasarlamak ve bu düğümde çalışmak üzere seçilecek bir işletim sisteminidüğüme uyarlamaktır.Tez kapsamında ilk olarak geliştirilmiş diğer ses haberleşmesi sağlayabilen telsiz algılayıcıağlar ve bu ağların yapısında kullanılmış olan düğümler incelenmiştir. Bu incelemesonucunda tasarlanacak olan düğüm üzerinde kullanılacak elektronik birimler ve işletimsistemi belirlenmiştir.Telsiz algılayıcı ağlar için geliştirilmiş bir işletim sistemi seçilerek, tasarlanan düğümeuyarlanmış ve ses haberleşmesinin desteklenmesini sağlayacak gerekli sürücülerin yazılımıgerçeklenmiştir. Seçilen elektronik birimlerin ve gerçeklenen yazılımın denenmesi için bir testortamı edinilmiştir. Bu test ortamında yapılan denemeler sonucunda da düğüm tasarımıgeliştirilerek son halini almıştır.Anahtar kelimeler: Telsiz Algılayıcı Ağlar, Telsiz Çoklu Ortam Algılayıcı Ağlar, AlgılayıcıDüğümler, Gömülü İşletim Sistemleri, Gömülü Sistemler.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010
Keywords: Ses haberleşmesi için geliştirilmiş telsiz algılayıcı ağlar; Ses haberleşmesinde kullanılan telsiz algılayıcı düğümler; Mikrodenetleyici birimi