Mekanik dübellerin dinamik yük etkiler altında yapısal olarak incelenmesi - Korkmaz, Gökhan Samet (My University, 2019)
Ön gerilmeli mekanik dübeller, günümüzde yapısal ve yapısal olmayan elemanların beton bağlantılarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Dübeller, statik ve dinamik yük etkilerine maruz kalmaktadır. Statik olarak yük taşıma kapasitelerinin hesaplanması konusunda herhangi bir sorun yaşanmazken, dinamik yükler altında dübellerin karakteristik yapıları ön plana çıkmaktadır. Uygulanan deneylerle bahsi geçen karakteristik yapılara ulaşılır . Söz konusu ürünlerin, yapısal bileşenin etkilerini test ile incelemek oldukça maliyetli ve zaman alıcı olmaktadır. Bu noktada yapılan tasarımın ortaya çıkaracağı sonuçları ivedi olarak görmek, kıyaslamak ve buna uygun şekilde revize etmek adına bilgisayar destekli mühendislik hesaplamaları yapan çözücülerin kullanımı son zamanlarda daha da yaygınlaşmıştır. Bu çalışmada da alttan kesmeli dübel yapısının, dinamik yük etkisi altında sonlu elemanlar programı yardımıyla yorulma ömrü üzerine çalışma yapılmış, sonuçlar ile yapılan deneyler kıyaslanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019
Keywords: Ön gerilmeli mekanik dübeller; Dinamik yük; Sonlu elemanlar; Yorulma analizi