Güç sistemlerinde bulanık mantık uygulanması - Tanrıöven, Muğdeşem (My University, 1996)
Belli bir dönem güç sistem işletimi sabit yük şartlan altında göz önünde bulunduruluyordu. Bununla birlikte aktif ve reaktif güç ihtiyacı hiçbir zaman sabit değildir ve bunlar sürekli olarak artan veya azalan eğilimler gösterirler. Bundan dolayı turbo generatöre olan buhar girişi (veya hidro generatöre olan su girişi) aktif güç ihtiyacıyla eşleştirilmek için sürekli regule edilmelidir. Aynı şekilde reaktif güç ihtiyacı da sürekli olarak kontrol edilir. Aksi halde değişik sistem baralarındaki gerilim, olamsı gerekenden daha fazla olur. Geniş ve modern enterkonnekte sistemlerde el ile düzeltme mümkün değildir. Ve bundan dolayı, otomatik üretim ve gerilim regüle ekipmanları herbir generator üzerinde kurulur. Bu çalışmada yukarıda analtılan kontrol işlemleri radyal bir hatta, ve sonsuz güçlü bir barada herbir generator ünitesi için, bulanık denetleyici kullanılarak gerçekleştirilmiştir ve simülasyon neticeleri verilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1996
Keywords: Güç sistemleri; senkron generatörler; bulanık mantık (Fuzzy set theory); bulanık kontrol; bir güç sistemi için bulanık kontrol tasarımı