Lisinoprilin sulu çözeltideki kararlılığına pH etkisinin sıvı kromatografik incelenmesi - Aytan, Fatma (My University, 1998)
Anjiotensin dönüştürücü enzim inhibitörü olarak yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan lisinopril yeni bir ilaç maddesidir. Bu çalışmada, lisinopril'in sulu çözeltideki stabilitesine pH etkisinin HPLC yöntemi ile incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla pH = 2 - 8 aralığındaki tampon çözeltilerdelOO ug / mi konsantrasyonunda hazırlanmış olan lisinopril çözeltileri 72, 96, ve 120 saat olmak üzere 80°C de bekletildikten sonra Cıg ters faz kolona enjekte edilmiştir. 1 mi / dak akış hızında, pH 5 fosfat tamponu - asetonitril - trietilamin ( 85 : 15 : 0,1 ) içeren isokratik mobil faz kullanılmıştır. 209 nm de absorbans detektörü kullanılmıştır. Elde edilen kromatogramların ve lisinopril'e ait pik alanlarının incelenmesi sonucunda pH'ın IîsinopriTin sulu çözeltideki stabilitesi üzerine etkisi olduğu ve pH düştükçe bozunmanın hızlandığı görülmüştür. Pik alanlarının logaritması 2e zaman arasında oluşturulan grafiklerden psödo birinci dereceden bozunma hız sabitleri hesaplanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1998
Keywords: Lisinopril; Spektral ve farmakolojik özellikler; Titrimetrikspektrofotometrik yöntemler