Çift tabanlı düzlem uzay kafes sistemlerinin örgü biçimlerinin farklı mesnetlenme koşullarında incelenmesi - Karabakan, Emre (My University, 1996)
Mimaride büyük açıklıkların geçilmesi, tarihinin her döneminde vazgeçilmez bir ihtiyaç ve tutku olmuştur. Günümüzde büyük açıklıkların geçilmesinde varılan en son teknolojik noktalardan biri uzay kafes taşıyıcı sistemlerdir. Tüm dünyada hemen her tip yapının çatılarında, döşemelerinde ve cephelerinde kullanılan bu sistemlerin, ülkemizde de son zamanlarda birçok uygulamaları yapılmıştır. Ülkemizde uzay kafes sistemler, yurt dışı örneklerinin aksine düğüm noktaları ve örgü tipleri bakımından sınırlı bir yelpazede uygulanmaktadır. Oysa uzay kafes sistemleri oluşturan örgü biçimlerinin ve mesnetlenme koşullarının sistemlerin uygulanabilirliklerine olan etkileri çok önemlidir. Bu tez çalışmasında, uzay kafes sistemlerin tasarımı ve üretimi ile ilgilenen araştırmacılar gilerek, uzay kafes sistemlerin tarihsel gelişimi, düğüm noktaları tipleri ve örgü biçimlerinin değişik mesnetlenme koşullarında davranışları incelenmiştir. Birinci bölüm olan Giriş bölümünde, problem belirlendikten sonra, çalışmanın amacı, kapsamı, yöntemi ve önemi belirtilmiştir. Daha sonra uzay kafes sistemlerin tasarımına yönelik, örgü biçimleri ve mesnetlenme koşullan çerçevesinde bir varsayım öne sürülmüştür. İkinci bölümde uzay kafes sistemlerin tanımı yapılmış, tarihsel gelişimi incelenerek sistemleri oluşturan çok yüzlüler ile bunları bir araya getirilmesi ile oluşturulan örgü biçimleri ele alınmıştır. Üçüncü bölümde uzay kafes sistemlerin oluşturulmasında kullanılan düğüm noktası elemanları incelenmiş ve bu elemanlar olmaksızın üretilebilen sistemlere de yer verilmiştir. Dördüncü bölümde ise seçilen örgü tipleri ile oluşturulan çift tabakalı düzlem uzay kafes sistemlerin farklı mesnetlenme koşullarında analizleri yapılmıştır. Beşinci ve son bölümde ise tezin kapsamı çerçevesinde sonuçlara varılmış ve konu ile ilgili öneriler getirilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1996
Keywords: Uzay kafes sistemleri; Çift tabanlı düzlem uzay kafes sistemleri; Mesnetlenme