Bir cam fabrikasındaki enerji tüketiminin bilgisayar destekli simülasyonu ve optimizasyonu - Batur, Barbaros (My University, 2002)
Bu tezin amacı düz cam üreten bir fabrikada üretime bağlı olarak enerji tüketimini bilgisayar ortamında tahmin eden bir model geliştirmektir. Literatürde mevcut teorik çalışma ve uygulamaları içeren bilgilere dayanılarak üretilen model kullanıcıyla arkadaş bir mantıkta düzenlenmiştir. Model sonuçlarının irdelenmesi için de Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş.' nin Trakya Cam Fabrikası seçilmiş, ve model sonuçlan ile bu fabrikanın sonuçları karşılaştırılmıştır. Modelden elde edilen sonuçlar, modelin uyarlandığı fabrika için tasarruf olanaklarını ve önceliklerini de ortaya koymaktadır. Ayrıca kojenerasyon için ne kadar kurulu güce ihtiyaç olduğu bilgisayar programı yardımıyla daha gerçekçi olarak tahmin edilebilecektir. Yaklaşık olarak toplam 1400 ton/gün üretim kapasitesi olan iki fırını bulunan Trakya Cam Fabrikası' nda düz cam üretilmekte olup, bu fabrika ülkemiz tüketiminin önemli bir kısmını karşıladığı gibi önemli miktarda ihracat da yapmaktadır. Trakya Cam Fabrikası arazisinde ise ayna ve güvenlik camı üreten bir fabrika ile azot üretimi ve hidrojen üretimi yapılan bölümler de bulunmaktadır. Bu tezdeki modelleme çalışmasına güvenlik camı fabrikası ve azot üretim birimi de dahil edilmiştir.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Keywords: Cam oluşumu ve yapısı; Cam sanayinde enerji kullanımı; Trakya Cam Fabrikası