Hidroelektrik santrallerinde governor kontrolü - Yolcubal, Erol (My University, 2011)
Bu tez çalışmasında, hidroelektrik santrallerde govenor kontrolü için dinamik bir modelleme yapılmıştır. Governor kontrolü hız ve güç kontrolü olarak iki bölümde ayrı ayrı irdelenmiştir. Sistemin kontrolü basınçlı boru hattına ait dinamikler, wicket kapı pozisyonlama dinamikleri ve türbin sistemine ait dinamikler dikkate alınarak PID olarak yapılmıştır. Yapılan bu çalışma literatürdeki benzer çalışmalarla karşılaştırılmış ve tasarlanan kontrolcünün performansı irdelenmiştir. Ayrıca gerçek uygulamalardaki performans kriterleri irdelenerek, oluşturulan modelin gerçek sistemlere uygulanabilirliği irdelenmiştir.Anahtar Kelimeler: Hidroleektrik santral, governor kontrol, hız ve güç regülatörleri, frekans kontrol.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Basınçlı boru; Governor sistemi modeli ve kontolür tasarımı; Türbin kontrul sisteminin tanımı