Duygusal zekânın çatışma yönetimi stratejileri üzerine etkisi: Çalışan algısına yönelik bir araştırma - Çetinel, Gamze (My University, 2019)
Hızla değişen koşullar içerisinde yaşamakta olan insanlar sürekli olarak değişim ve belirsizliklere maruz kalmaktadır. Değişken koşullar altındaki farklı kişisel özellikler barındıran bireylerin etkileşim halinde bulunmaları aralarında yaşanacak çatışmaları kaçınılmaz hale getirmektedir. Etkin çatışma yönetimi geniş bir duygusal beceri yelpazesine sahip olunmasını gerekli kılar. Bu sebeple, günümüz firma yöneticilerinin de eskiye nazaran daha yüksek duygusal zekaya sahip olmaları gerekmektedir. Finansal hizmetler sektöründe yapılmış olması ile mevcut çalışmalardan farklı olan bu çalışmanın temel amacı; firma yöneticilerinin duygusal zekalarının uyguladıkları çatışma yönetimi stratejileri üzerindeki etkisini çalışan algısına dayanarak incelemektir. Bu doğrultuda, 150 çalışanlı finansal hizmetler sektöründe faaliyet gösteren firmanın 118 kadrolu çalışanına, yöneticilerinin duygusal zekalarını ve çatışma yönetimi stratejilerini ölçümleyecek anket uygulanmıştır. Çıkan sonuçlara göre, çalışan algısına yönelik olarak yöneticilerin duygusal zekalarının uyguladıkları çatışma yönetimi stratejileri ile etkileşimde olduğu ve özellikle “Kişisel Yetenekler ve İletişim Becerileri” duygusal zeka boyutunun çatışma yönetimi stratejilerini etkilediği görülmüştür. Araştırma kapsamında, duygusal zekası yüksek yöneticilerin “Bütünleştirme ve İşbirliği” ile “Kaçınma” stratejilerine başvurma oranlarının arttığı, “Ödün Verme” ile “Hükmetme” stratejilerine başvuru düzeylerinde ise azalış olduğu ortaya konmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019
Keywords: Duygusal zeka; Çatışma yönetimi; Çatışma yönetimi stratejileri; Örgütsel çatışma