Cephe kaplama malzemesi olarak tuğlanın betonarme karkas yapı dış duvarlarına uygulanması ve yağmur suyu etkilerinin araştırılması - Tuncel, Sevgül (My University, 1998)
,Betonarme karkas sistemin yapıda kullanılmaya başlaması ile duvarlar incelmiş, hafiflemiş ve taşıyıcılık görevini yitirmiştir. Ancak bu kez dış duvar, kendinden beklenilen koruyuculuk işlevini yerine getiremediğinden, kaplama önem kazanmıştır. Burada kaplama malzemesi olarak, tuğla seçilmiştir. Tuğla: Kil, killi toprak ve balçığın ayrı ayrı harman edilip, gerektiğinde su, kum, öğütülmüş tuğla ve kiremit tozu vb. ile karıştırılıp, elle veya makinalarla şekillendirildikten sonra fırında veya harman yerindeki ocaklarda pişirilmesi yolu ile elde edilen bir malzemedir. Tuğla, üretim biçimine göre Fabrika ve Harman tuğlası olmak üzere sınıflandırılır. Fabrika tuğla sınıfının bir alt sınıfı olan klinker tuğlalar, sinterleşmeye kadar pişirilmiş, basınç dayanımı yüksek, dona dayanıklı cephe tuğlasıdır. Klinker tuğlalar kendi arasında delikli olup olmadıklarına, hacim ağırlıklarına ve basınç dayanımlarına göre sınıflandırılırlar. Ülkemizde klinker tuğla olarak adlandırdığımız, prese ve kaplama tuğla kullanılmaktadır. Prese tuğla, çift duvar uygulamalarında dış kanatı oluşturup, aynı zamanda da kaplama ihtiyacını gidermektedir. Bu uygulamalarda ısı yalıtım plakları da kullanılabilmektedir. Kaplama tuğla ise yüzeyi düzgün ve temiz olan her dış duvara, uygulama ilkelerine uyularak, ısı yalıtım plakları ile veya tek başına uygulanabilmektedir. Yağmur suyunun, tuğla kaplı cephelerde çiçeklenme, kireç kusma, sülfat, gecikmiş hidratasyon, asit, alkali, mantar ve korozyon gibi fiziksel, don ve yoğuşma gibi kimyasal etkileri vardır. Bu etkileri önlemek amacıyla yapının planlama aşamasının başlangıcından uygulamanın sonuna kadar, tasarımcı ve uygulayıcının dikkat etmesi gereken noktalar bulunmaktadır.. Tasarım evresinde, tasarımcılar, cephe strüktür kurgusuna ve malzeme seçimine,. Uygulama evresinde, uygulayıcılar, işçiliğe, şantiyede malzemelerin depolanmasına, tenekecilik işlerine, nem geçirimsiz malzeme kullanımına, metal bağ uygulamalarına, harcın karışımına, uygulamanın korunmasına, dikkat etmelidir. Cephe kaplama malzemesi olarak tuğlanın kullanıldığı uygulamalarda, yukarda belirtilen noktalar doğrultusunda yağmur suyu etkileri engellenebilir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1998
Keywords: Tuğla; Betonarme karkas yapı; Tuğla kaplama