Firma değerleme - Yusufi Yılmaz, Ferimah (My University, 2002)
Çalışmamızda Firma Değerleme Yöntemleri konusuna girmeden önce değerin ne olduğu, firma değerlemeye niçin ihtiyaç duyulduğu ifade edilmeye çalışılmıştır. Bir malın değeri söz konusu olduğunda, mala parayla değer biçilmesi akla gelmektedir. Söz konusu olan firma değeri ise değer biçme işlemi daha karmaşık bir hal almaktadır. Firma değerinde firmanın finansal ve organizasyonel yapısı, içinde bulunduğu sektörün yapısı, makro ekonomik veriler ve beklentiler ve mukayese için diğer firmaların değerlerinin bilinmesi gereklidir. Firmanın yapısında somut olarak incelenecek veriler firmaya ait bilançolar ve gelir tablolarıdır. Finansal verilerin anlamlı olabilmesi için firma sadece cari durum itibariyle değil geçmiş dönem performansı ve gelecek dönem projeksiyonları ile de incelenebilir. Firmanın değerinin biçilmesine neden ihtiyaç duyulduğu değerleme yöntem veya yöntemlerinin saptanmasında da önemlidir. Firma satılacak ise fiyatının belirlenmesinde birden fazla yöntem kullanılırken, iflas eden firmanın geleceğe yönelik nakit akımlarının hesaplanması anlamlı olmayacaktır. Firma değerlemesinde önce yurtiçi ve yurtdışı sektör analizi, daha sonra firmanın yapısı ve finansal bilgileri analiz edilir. Alınan sonuçlar doğrultusunda değerlemenin ve firmanın koşullarına bağlı olarak kullanılacak değerleme yöntem veya yöntemlerine karar verilmelidir. Değerleme çalışmalarında genellikle çeşitli varsayımlar ve projeksiyonlar üzerinde durulur. Mevcut durum analiz edilirken geleceğe yönelik tahminler yapılır. Tahminler değerleme çalışmasını gerçekleştiren analiste bağlı olacağından gerçek değerden sapmaların oluşması zaman zaman mümkün olabilmektedir. Firmalar, İndirgenmiş Nakit Akımları Analizi, Piyasa Kriterleri (PD/DD, FK, İşletme Değeri/Kapasite), Tasfiye Değeri/Net Aktif Değer, Ekonomik Katma Değer (EVA®), Yeniden Kurma Maliyeti, İşleyen Teşebbüs Değeri, Ekspertiz Değeri yöntemleriyle değerlenebilir. Uygulamada yer verilen Çimento Sektörü'ne ait Akçansa Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş., Adana Çimento T.A.Ş. ve Batı Anadolu Çimento A.Ş. 'nin İndirgenmiş Nakit Akından, Net Aktif Değer, Ekonomik Katma Değer (EVA) ve Piyasa Kriterlerine göre değerlemeleri yapılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2002
Keywords: Firma değeri ve analizi; Ekonomi ve sektör analizleri; Değerleme yöntemleri; Uygulama ve sonuçlar