Taşıt araçlarında ekonomik malzeme seçimi - Doğan, Mevlit (My University, 2002)
Otomotiv endüstrisinde gelişen teknoloji ve yeni malzemelerin araç üretiminde kullanılması, yakıt tüketimi düşük, emniyet ve güvenliği artırılmış üretim- montaj ve kullanım süresince düşük maliyet gerektiren, çevreye düşük emisyon veren ve yüksek konforda araç üretimine imkan vermiştir. Araç imalatında kullanılan çeliğin türü ve miktarı geçmişten günümüze değişmiş olsa dahi en çok kullanılan malzeme grubudur. HSLA,DUAL faz, IF ve BH çeliklerinin araç üzerinde ki kullanım miktarı artmaktadır. Araç üretiminde alüminyum en fazla ağırlık tasarrufu potansiyeline sahip metaldir ve çok değişik araç parçalarında kullanılabilmektedir. Magnezyum metali, sahip olduğu düşük yoğunluk ve hafiflik yanında dökülebilirliğinin iyileştirilmesi sonucu araç üzerinde kullanımı artacaktır. Birleşmiş ortalama yakıt ekonomisi (CAFE) standardını yükselterek yakıt ekonomisi sağlayabilecek malzemelerden olan kompozitler, matris ve katkı malzemelerinin tür ve miktarı değiştirilerek çeliklere eş değer mekanik özellikler kazanabilir. Askeri fabrikada üretilen 4x4 Jeep aracında kullanılan döküm ve sac parçalar ile üretildikleri malzemeler üzerinde yapılan çalışmalar sonucu klasik çelikler yerine yeni nesil çelik malzemelerin kullanılması halinde %19, küresel grafitli dökme demir parçalar yerine alüminyum alaşımlarının kullanılması halinde %6.6 ağırlık tasarrufu potansiyeli mevcuttur. Anahtar kelimeler:
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Keywords: Otomotiv sektöründe kullanılan malzeme seçim kriterleri; Otomobili oluşturan ana gruplar; Otomotiv sektöründe kullanılan malzemeler; GTD model 4x4 araçlarda kullanılan malzemelere ait uygulama çalışmaları