Birmigham örneğinde endüstrileşme sonrası konut üretimi - Şener, E. Beyza (My University, 1996)
Ülkemizdeki konut sorununa özellikle endüstrileşme ve kentleşme sonrası kazandığı. boyutlara çözüm getirmede daha önce yaşanmış benzer deneyimlerin değerlendirilmesinin faydalı olacağı bir gerçektir. Bu açıdan bu çalışmada, endüstrileşme sürecini 1 asır önce tamamlamış bir ülke olan İngiltere ve Birmingham örneğinin işlenmesi, bu ülke ve şehrin tecrübelerinin örneklenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda tez 4 ana bölümden oluşmaktadır. 1. Bölümde 18. yüzyıldan itibaren Avrupa'da endüstrileşmeyle birlikte gözlenen değişim incelenmiştir. 2. Bölümde bu çalışmada izlenen yol ve çalışmanın sınırlan tanımlanmış, neden Birmingham örneğinin seçildiği açıklanmaya çalışılmıştır. 3. Bölümde Birmingham şehri, coğrafi yaklaşımlarla tanıtılarak, tarihsel yaklaşım yoluyla endüstrileşme süreci anlatılmıştır. 4. Bölümde endüstrileşme ile başlayan konut tarihinin günümüze kadar incelendiği bölümdür. Bu ana bölümde, kent merkezinden dalgalar halinde yayılan konut gelişimi 3 ana başlıkta toplanmaktadır. Birincisi , endüstriyel üretimin başlamasıyla kent merkezinde fabrikalar etrafında toplanan back to back konutlardır. İkincisi , orta kuşak olarak tanımlanan, kent merkezinin sıkışması ve ulaşımın gelişmesiyle fabrikalardan uzaklaşan tunnel - back ve bye - law konutlardır. Üçüncü bölüm ise , dış kuşak olarak tanımlanan bahçe şehir ilkelerinin ortaya konulduğu işçi konutlarını, gelişen teknolojiyle üretilen prefabrike konutları ve savaşlar sonrası yaşanan konut açıklarını kapamak için üretilen apartmanları ve çok katlı blokları içermektedir. Sonuç bölümünde ise 4. bölümde anlatılmaya çalışılan konut gelişim çizgisinin analizi yapılarak, Türkiye açısından nasıl sonuçlar çıkarabileceği tartışılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1996
Keywords: Birmingham; Konut tipleri