Bakır esaslı hafızalı alaşımların üretim tekniğinin incelenmesi - Arın, Tuna (My University, 2002)
Hafızalı alaşımlar, belirli bir termal prosedüre maruz kaldıktan sonra eski şekil ve ölçüsüne dönebilme yeteneğini gösteren metalik malzeme grubudur. Genellikle, bu malzemeler nispeten düşük sıcaklıklarda plastik olarak deforme edilebilir ve daha yüksek sıcaklıklara maruz kaldıklarında deformasyon öncesi şekillerine dönebilirler. Hafızalı alaşımların temel karakteristiği, kritik bir dönüşüm sıcaklığının üzerinde ve altında farklı iki şekil ve kristal yapısına sahip olabilmeleridir. Bu kritik sıcaklığın altında bir martenzitik yapı sıcaklığın daha fazla düşüşü ile oluşur ve gelişir. Bu martenzitik dönüşüm, çeliklerde gözlenen tersinir martenzitik dönüşümden farklıdır ve sıcaklık tekrar yükseldiğinde martenzit absorblanır ve sonunda kaybolur. Yapıdaki bu tersinir değişim, boyuttaki değişimle ilintilidir ve alaşım, yüksek ve düşük sıcaklıktaki biçimlerim hatırlayıp gösterir. Bu çalışmada Cu-Sn alaşımı kullanılarak bakır esaslı hafızalı alaşımların ergitme ve döküm işlemi ve kalıp sıcaklıklarının mikro yapıya etkisi incelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Keywords: Tek yollu hafızalı alaşım etkisi; İki yollu hafıza etkisi; β pirinci mikro yapısı