Süreksiz talaş kaldırmanın takım üzerindeki etkilerinin incelenmesi - Anaç, Şeref Han (My University, 2006)
Çağımızın değişen istek ve ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile imalat alanında farklı isleme yöntemlerine yönelik araştırmalar yoğunlaşmıştır. Zaman içerisinde imalatta kullanılan is parçası, kesici takım veya tezgah üzerinde bir takım değişiklikler yapılarak isleme yöntemleri iyileştirilmeye çalışılmıştır. Artan talepler doğrultusunda is parçalarını kısa kesme süreleri ve düşük maliyet ile iyi yüzey kalitesi elde edilecek şekilde isleyebilmek için imalatta kullanılan kesici takım uçları konusunda çeşitli araştırmalar, testler yapılmaktadır. Bu çalışmada, sert metal P20 kalite kesici takım ucu ve malzeme kalitesi SAE 4340 olan 2 ve4 eksenel kanallı silindirik dövülmüş is parçaları kullanılmıştır. s parçaları, takım talaş yüzeyinde çatlak oluşup, takım bozulana kadar islenmiş, oluşan bu çatlaklar SEM ile görüntülenmiştir. Isıl etkileri ortadan kaldırarak sadece mekanik çatlakların oluşması için bol miktarda soğutma sıvısı kullanılmıştır. Talas kaldırma işlemi sürekli ve süreksiz olarak gerçekleştirilebilir. Süreksiz talaş kaldırma işleminde takım mekanik ve ısıl yorulmalar altında kalmakta ve kısa sürede, aşınma kriterlerine ulaşmadan bozulmaktadır. Bunlara ait deneysel çalışmalarda yapılmaktadır. Süreksiz talaş kaldırma işleminde kullanılan takım üzerindeki mekanik yorulmaların etkileri saptanmış, talaş kaldırma parametrelerinin, mekanik yorulmalardan kaynaklanan takım bozulmasındaki etkileri belirlenmiştir. Mekanik yorulma sonucu takımda oluşan çatlakların takım bozulmasını gerçekleştirinceye kadar olan süreleri araştırılmıştır. Bu sürelerin takım talaş yüzeyindeki sertlik artısı ile ilişkisi de çıkartılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Süreksiz talaş kaldırma; Takım ömrü; Mekannik yorulma ve mekaniksel çatlaklar kavramı