Ard arda dizili köprü ayakları etrafında oluşan oyulmanın araştırılması - B. Aziz, Shawki (My University, 1996)
Bu çalışmada, tabanı hareketli bir akarsuda değişik çaplı ayaklarda, maksimum denge oyulmalarının değişimi deneysel olarak araştırıldı. Deneysel çalışma safhasında önce, oyulma olayının meydana gelişi ve oyulma hakkındaki bilgiler araştırıldı ve olarak anlatıldı. Bu çalışma dört bölümde incelenmiştir. Bunlardan, Birincisi : Akım alanındaki değişiklikler İkincisi : Vorteks sistemlerin oluşu ve oyulma olayına etkileri Üçüncüsü : Katı madde hareketi Dördüncüsü : Köprü ayakları etrafındaki oyulmaya etkili olan parametreler Bunlardan elde edilen bilgiler çalışmamızın ilgili kısımlarında kullanıldı. Deneysel çalışma iki bölümde özetlenebilir. Birinci bölümde atak açısı a= 0 iken, hareketli tabanlı doğrusal akarsu yatağında dairesel ayaklar etrafındaki meydana gelen maksimum denge oyulma derinlikleri araştırıldı ve buna ait denklem çıkarılmıştır. 0.02 < - < 1 1.5 İkinci bölümde atak açısı sıfırdan farklı (0) hareketli tabanlı doğrusal akarsu yatağında dairesel ayak etrafında yapılan gelen maksimum denge oyulma derinlikleri araştırıldı ve buna ait denklem çıkarılmıştır. 0.02 < - < 3 VI
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1996
Keywords: Hız ve basınç alanındaki değişmeler; Katı madde hareketi