Öğrenme odaklılığın firma performansı üzerindeki etkisinde fonksiyonel yeteneklerin aracılık rolü ve rekabetin yoğunluğunun düzenleyici etkisi - Öztürk, Hacer Yıldız (My University, 2016)
Günümüzde sınırların giderek kaybolduğu bu rekabet ortamında işletmelerin başarılı bir şekilde ayakta kalmaları, örgütleri etkileyen farklı dinamiklere sahip birçok iç ve dış faktörün başarılı bir şekilde yönetilmesine bağlıdır. Rekabet avantajı elde etmek amacıyla organizasyonun tamamına yayılan bilgi üretme ve kullanma faaliyetlerini kapsayan öğrenme odaklılık, işletmelerin iç ve dış çevrelerinde meydana gelen değişikliklere karşı cevap verebilme yeteneklerini güçlendirmektedir. Yeni bilgi üretimi ve etkin kullanımı eğilimine sahip bir örgüt kültürü oluşturulması, aynı zamanda işletmelerin sürdürülebilir rekabet avantajına ulaşmak için mevcut kaynak ve yeteneklerini etkin bir şekilde kullanmalarına ve gerekirse yeni kaynak ve yetenekler geliştirmelerine yardımcı olmaktadır. Bu araştırmada öğrenme odaklılığın firma performansı üzerindeki etkisinde, fonksiyonel yetenekler olarak ele alınan; yönetim yeteneği, üretim yeteneği, pazarlama ve satış yeteneği, lojistik yeteneği ve bilgi sistemleri yeteneğinin aracılık etkileri incelenmiştir. Aynı zamanda bu ilişkinin rekabet yoğunluğuna göre yani yüksek ve düşük rekabet koşullarına göre nasıl değişiklik gösterdiği de incelenen bir diğer konu olmuştur. Araştırma sonucu elde edilen bulgulara göre öğrenme odaklılık firma performansını fonksiyonel yetenekler aracılığıyla olumlu yönde etkilemekte ve bu ilişkilerin bir kısmı yüksek ve düşük rekabet koşullarına göre değişiklik göstermektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2016
Keywords: Öğrenme odaklılık; Fonksiyonel yetenekler; Firma performansı; Rekabetin yoğunluğu