Yatay yüklü tek ve grup kazıkların davranışının nümerik yöntemlerle incelenmesi - Şimşek, Erhan (My University, 2007)
Bu çalışmada yanal yüklü kazık gruplarında zemin kazık etkileşimi ve grup etkisi(kazık/zemin kazık etkileşimi) farklı nümerik analiz yöntemleri ile incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla yatay yüklü tek kazık ve kazık grupları için geliştirilen nümerik analiz yöntemleri göz önüne alınarak farklı yükleme, zemin özellikleri, kazık çap ve boyları için çelik boru kazıkların analizleri yapılmıştır. Bu analizlerde MPile isimli bir yazılımdan yararlanılmıştır. Yapılan analizler ile ilk olarak tek kazıkların yatay yükler altında davranışı Elastik ve Plastik Poulos Yöntemleri ile incelenmiş daha sonra yatay yükler altındaki grup kazıklarda kazık-zemin-kazık etkilesimi dört farklı yöntem ile incelenmistir. Bu yöntemler Mpile programında verilen adları ile, Cap Model, Cap Soil Interaction Model, Elastik ve Plastik Poulos Modellerdir. Bu yöntemlerden Cap Model'de kazıklar arası etkileşim (kazık zemin-kazık etkileşimi) göz önüne alınmamakta, Cap-Soil Interaction Model'de elastik Mindlin Kuramı'ndan yararlanılmakta ve Poulos Yöntemi'nde ise kazıklar arası elastik bir ortam olarak modellenmektedir. Yatay yüklü tek ve grup çelik boru kazıklar üzerinde farklı analiz yöntemleri ile farklı zemin özellikleri ve kazık boyutları için gerçekleştirilen analizlerden elde edilen sonuçlar biri biri ile karşılaştırılmıştır. Yapılan karşılaştırmalarda zeminin elasto-plastik davranışının önemli olduğu ve grup etkisinden dolayı kazık grupları gruptaki bir kazığa gelen yüke eşit bir yüklemeye maruz tekil kazığa göre daha fazla deplasman yaptığı görülmekte ve kazık-zemin kazık etkisinin dikkate alınması gerektiği anlaşılmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: Kazık-zemin ilişkisi; Yatay yük altında tek kazığın analizi; Yatay yüklü kazıklar ve kazık grupları; Yatay yüklü kazıkların analizi; Kazık-zemin-kazık etkileşimi