Dizel motorlarda hava kütle ölçüm sensörü adaptasyonun geliştirilmesi - Kosif, Eyüp (My University, 2018)
Önerilen tez çalışması, araç hava kutusunda bulunan temiz hava debisi sensörünün (MAF), zaman içerisinde sapmasından kaynaklanan hatayı tespit ederek, motor çalışırken kendisini düzeltmesini sağlayacak çalışma ve algoritmayı içermektedir. Zamanla oluşan kirlilik ve yıpranma sonucunda, sensör normalde okuması gereken değerden sapmalar göstermektedir. Bu durum, motor çalışırken istenilen hava – yakıt oranının zaman içerisinde değişmesi ve öngörülen değerden uzaklaşmasına bağlı olarak motordan salınan emisyon değerlerinin değişmesi, araç performansı değişiklikleri veya egzozdan siyah duman atılması ile sonuçlanabilir. Bu çalışmada ise, motorun sensöründen okunulan değer, önceden kalibre edilmiş bir model ile sürekli olarak kıyaslanacak ve gerektiği durumda aradaki hata payını düzeltecek yönde sensör çıktısına düzeltme uygulanacaktır. Bunun yapılabilmesi için motorun çalışması esnasında EGR valfinin kapalı olduğu durumdaki bütün noktalar incelenecektir. Ancak bu durumda binlerce, hatta milyonlarca nokta birikeceğinden, hafıza yönetimi için Kalman Filtre yöntemi uygulanarak sadece en son hesaplatılan düzeltme katsayıları ve standart sapmaları bellekte saklanacaktır. Böylece binlerce noktanın kendine has durumları da dikkate alınarak, sensör düzeltmesi motorun bütün çalışma bölgesini kapsayacak şekilde yapılacak ve veri olarak da sadece son değer tutulmuş olacaktır. Bu sayede, motor kontrol ünitesinde çok miktarda bellek kullanımının önüne geçilmiş olacaktır
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018
Keywords: MAF sensörü; MAF sensörü adaptasyonu