Mudurnu'nun fiziksel ve tarihsel dokusu, sivil mimarlık örnekleri, çevresel analiz ve koruma önerileri - Babalı, Mehmet (My University, 2007)
Tarihi özelliklere sahip olan kentler yada doğal alanlar 19 yy. başlarından itibaren bilinçlişekilde korunması gerekli yerler statüsünde düşünülmeye başlanmıştır. Bu doğrultuda daözellikle Batılı ülkelerde ciddi ve doğru bir takım uygulamalar yürürlüğe konmuştur.Ülkemizde ise bu tür uygulamalar Batılılara göre oldukça sonradan hazırlanmıştır. 70 li yıllarakadar değişen, zarar gören, yıkılan, yok olan nice yapı ve bölge ancak bu yıllardan sonrabaşlatılan ?koruma? uygulamalarıyla zararın daha da ileri boyuta ilerlemesi engellenmiştir.budoğrultuda çeşitli kurullar kurularak, kültür varlıklarımızın envanteri yapılmakta, korumaamaçlı imar planları hazırlanmaktadır,Fakat ülkemizde hazırlanan bu çalışmalar, merkezi yönetim odaklı yapılıyor olması,halkımızdan koruma bilinci olmaması, koruma bilinci olmayan halkımızın bilinçsiz şekildekoruma öneri ve istekleri, en önemlisi yerel yönetimlerdeki ?koruma kararları? nıuygulayamama sorunu yüzünden yeterince ve olması gerektiği gibi uygulanamamaktadır.Dolayısıyla da korunamayan bu bölgelerimiz gitgide daha da yozlaşmaya, zarar görmeye vekaybolmaya doğru gitmektedir.Korunması gerekli niteliklere sahip olan Mudurnu kentinin bu özelliklerini aktarmak amacıylahazırlanan bu tez, toplam 6 bölüm ve eklerden oluşmaktadır.1. ve 2. bölümde, kentin fiziksel ve tarihi özellikleri ele alınmış, kent bugüne gelirken nasıl vehangi dönemlerden geçmiş, hangi devirlerin etkisinde kalmış ve hangi coğrafi özellikleresahip olduğu anlatılmıştır.3. bölümde,kent dokusunu oluşturan öğeler aktarılmaya çalışılmıştır. Bu dokuyu oluşturanyollar, mahalleler, anıtsal mimari örnekleri, konutlar incelenmiş, bu konular çizim ve haritadestekli olarak ifade edilmeye çalışılmıştır.4. bölümde , kent dokusunun en önemli ve asıl dokuyu oluşturan konutlar ele alınmış, plan,cephe, mimari öğeleri bakımından incelenmiş ve özgün olan örneklerden katalog çalışmasıyapılmıştır.5. bölüm, değerlendirme ve sonuç bölümü olup, Mudurnu kent dokusu niteliklerininkorunabilmesi için yapılacak yöntem ve öneriler ifade edilmiştir.6. ve son bölüm ise, kent sivil mimari örneklerinden olan Astarcılar Konağının rölöve verestitüsyon proje çalışmalarını içermektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: Mudurnu; Tarihi kent