Tavuk kesimhanesi atıksularının yeni geliştirilen bir ananaerobik reaktörle arıtımı - Coşkun, Tamer (My University, 2006)
Bu çalışmada kuvvetli organik içeriğe sahip endüstriyel bir atıksu olan tavuk kesimhanesiatıksuyunun arıtımında yeni geliştirilen bir anaerobik reaktörün (Sabit Granül YataklıAnaerobik Reaktör, SGYAR) performansı araştırılmıştır. Çalışmada, ayrıca SGYAR'ninmodifiye edilmiş bir başka hali olan anaerobik granül yerine anaerobik çamur (Sabit ÇamurYataklı Anaerobik Reaktör, SÇYAR) kullanımının da performansı nasıl etkilediğiaraştırılmıştır.Bu amaçla yatak malzemesi olarak, biri 3070 ml anaerobik granül, diğeri ise altta 675 mlanaerobik granül (reaktörün % 25' lik aktif hacmi) üst kısımda 2.025 ml anaerobik çamur(Reaktörün % 75' lik aktif hacmi) kullanılan iki adet reaktör kurulmuş ve tavukkesimhanesinden gelen atıksu ile beslenmiştir. Hidrolik bekletme süresi sırasıyla 60, 48, 36 ve30 saat olarak ayarlanmıştır. Çalışma sonunda SGYAR' de hidrolik bekletme süresi 60, 48, 36ve 30 saat aralıklarında iken KO giderim verimleri sırasıyla, %94,2, %95,1, %95,0 ve %96,2 olarak gerçekleşmiştir. SÇYAR' de ise KO giderim verimleri 60 ve 48 saatlik hidrolikbekletme sürelerinde sırasıyla, %94,7, %95,2 değerlerini almış 36 saatlik bekletme süresindegeçen 2 haftada ise %96,7 değerinde çıkmıştır. Ancak 36 saatlik bekletme süresinegeçildikten 3 hafta sonra SÇYAR atıksuyu drene edememiştir. Çalışma sonuçlarına göreSGYAR uygulanan hidrolik bekletme süresi ve organik yüklerde oldukça başarılı bir arıtımgerçekleştirirken, SÇYAR 36 saatlik hidrolik bekletme süresine kadar uygulanan organikyüklerde çok iyi bir arıtım gerçekleştirmiş, ancak 36 saatlik hidrolik bekletme süresininardından hacimsel yükü kaldıramadığı ve tıkandığı gözlemlenmiştir.Anahtar Kelimeler : Granül, anaerobik çamur, sabit granül yataklı anaerobik reaktör(SGYAR), sabit çamur yataklı anaerobik reaktör (SÇYAR), mezbaha atıksuları
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Anaerobik arıtma; SGYAR; Materyal ve metod; Gaz üretimi ve metan muhtevası