Güncel mimarlık ortamında kabuk-bağlam ilişkisinin sorgulanması - Düzgün, Hande (My University, 2016)
Her bina iç ve dış arasındaki bir arakesit olan ‘mimari kabuk’ ile tanımlanır. Güncel mimari ortamda değişen ‘bağlam’ anlayışı, kabuğun anlamsal–tanımsal olarak ifadesini değiştirmiştir. Mimari gündemin sürekli değişimi ve dönüşümüyle bu yaklaşımlar; sembol, değer, dil, söylem açılarından çok boyutlu olarak tartışmaya açılmaktadır. Yeni bir anlamsal ifade aracı olarak mimari kabuk ve kabuğu oluşturan elemanların kavramsal olarak nasıl okunduğunun ortaya konması, mimari kabuğun yeni anlam ve kapsamının güncel mimarlık söylemleri içindeki yerini gösterecektir. Bu çalışmanın amacı; ‘Mimari Kabuk’ un binayı tanımlayan, iç ve dış arasındaki dinamizmi ve gerilimi temsil eden, anlamsal, teknolojik ve estetik kaygısı olan, önemli bir parçası olduğunu ortaya koymak; "Bağlam"ın yeni tanım ve anlamları üzerinden güncel mimarlıkta ‘bağlamın kavramsal hale gelmesi’ ve ‘kavramların bağlam haline dönüşmesi’ gibi birbiriyle bağlantılı durumların ilişkiselliğini göstermektir. Çalışmada, güncel mimaride kabuk-bağlam ilişkisinde değişen anlamlar, söylem analizi ile irdelenmiştir. Mimarlık ortamında, güncel tartışmaların odağındaki mimarların, medya ve literatürdeki söylemleri üzerinden yapılan analizle kavram ve kodlar çeşitliliği ortaya konarak, kabuk-bağlam ilişkisi üzerine yeni bir bakış açısı kazandırılmış, tasarımlar için bilgi üretimine olanak sağlayacak bir veri tabanı hazırlanmıştır.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2016
Keywords: Mimari kabuk; Kabuk-bağlam ilişkisi; Güncel mimarlık; Kavram/kod