Otomotiv teknolojisindeki gelişmeler - Ahlatçı, Murat (My University, 1996)
Bu çalışmada, otomobilleri daha az yakıt harcayan, yolculara daha güvenli bir yolculuk sağlayan, daha konforlu seyahat edilebilen ve bunların yanı sıra çevreye daha az zararlı hale getirmek için geliştirilen teknolojiler incelenmiş, sistemlerin çalışma prensipleri şema ve diyagramlarla anlatılmaya çalışılmıştır. Bu teknolojilerin hızlı bir şekilde gelişmesinden dolayı tezin hazırlanmasında bu gelişmelerin takip edilebilmesi için kaynak olarak genelde yerli ve yabancı aylık ve haftalık sektör dergilerinden yararlanılmıştır. Birinci bölümde, aerodinamik yapı, hafif malzeme kullanımı, yuvarlanma direncinin azaltılması gibi taşıtın konstrüktif yapısındaki gelişmeler ele alınmıştır. İkinci bölümde, taşıtların çevreye verdikleri hasarların azaltılması yönünde olan gelişmeler sunulmuştur. Emisyonların azaltılmasına yönelik olarak egsos gazlarının filtre edilmesi, değişik yakıtların ve güç kaynaklarının taşıtlarda kullanılması örneklerle incelenmiştir. Üçüncü bölümde, artan taşıt hızlarına paralel olarak sürücü ve yolcuların güvenliğinin artırılması için geliştirilen pasif ve aktif güvenlik sistemleri incelenmiştir. Dördüncü bölümde, taşıt konforuna yönelik olan süspansiyon sitemleri incelenmiş ayrıca ergonomi konusuna da değinilmişttir. Beşinci bölümde, motorun performansını artırmaya yönelik olarak yapılan aşın doldurma ve supap sayısının artırılmasının nedenleri karşılaştırmalı olarak verilmeye çalışılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1996
Keywords: Yakıt tassarufu çevresel uyumluluk; Güvenlik konfor ve performans