Selülozik lifleri aynı renge boyayan boyarmadde kombinasyonlarının spektral diagramlarının incelenmesi - Almaz, Özgür Alp (My University, 1999)
Bu çalışmada, istenilen standart renklerin eldesi için renk ölçüm spektrofotometresi kullanılarak elde edilen boyama reçetelerine göre boyama çalışmaları yapılarak bunların spektral diagramları incelenmiştir. Teorik Bölümde selülozik lifler, reaktif boyarmaddeler ve renk ölçümü hakkında bilgiler verilmiştir. Deneysel bölümde, istenilen standart renkler için renk ölçüm spektrofotometresi ve içerisinde bulunan renk eşleştirme yazılımı kullanılarak verilen reçeteler ile boyama çalışmaları yapılmıştır. Boyanmış mamul ile istenilen standart renk arasındaki farklılıklar CIE Lab sistemi kullanılarak belirlenmiş ve görünür bölgede %R-Dalgaboyu grafikleri (Spektral Diagramları) çizilmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda renk değerlendirilmesinde AE değeri kadar spektral diagramlarının da önemli olduğu sonucuna varılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Keywords: Tekstil elyafı; Reaktif boyarmaddeler renk bilgisi