Eğlence ve müzik dinleme mekanlarının akustik açıdan incelenmesi ve değerlendirilmesi - Güven, Saruhan (My University, 2001)
Son yıllarda eğlence sektörünün oldukça geliştiği ve yaygınlaştığı ülkemiz, özellikle istanbul, bugün Avrupa'nın sayılı eğlence merkezlerinden biri konumundadır. Birbiri ardına açılan bar ve gece kulüplerinin yanı sıra, yaygınlaşmaya başlayan büyük hacimli gösteri merkezleri ve gelişen teknolojiye paralel olarak yaygınlaşan kişisel müzik dinleme sistemleri ile, imkanı ve ilgisi olan kişilerin tasarımcılardan talep etmeye başladığı müzik dinleme odaları da, eğlence amaçlı mekanlar içinde kendilerine yer edinmiştir. Eğlence mekanları söz konusu olduğunda, görsel etkinliklerin yam sıra, özellikle bar, gece kulübü ve müzik dinleme odalarında, müzik ve benzeri işitsel etkinlikler, bu hacimlerin kullanım amacının temelini oluşturmaktadır. Buna bağlı olarak bu gibi mekanlarda işitsel konforun sağlanması, mekanın kullanımında mutlaka yerine getirilmesi gereken bir durumdur. Ancak ülkemizde bulunan eğlence mekanlarının bir çoğunda bu konuya gerekli önemin verilmediği, mekanların tasarımında, dekorasyonunda ya da seslendirme sistemlerinin tasarlanıp uygulanmasında, hacim akustiğinin gereklerinin yerine getirilmediği görülmektedir. Bu bağlamda, bu çalışma sırasında öncelikle konuya yönelik akustik parametrelere değinilecek, ardından seslendirme sistemlerini oluşturan elemanlar ve bunların işitsel konfor üzerindeki etkileri ele alınacaktır. Çalışmada son olarak eğlence mekanlarında mimari tasarım ile seslendirme sistemlerinin etki ve etkileşimleri ve eğlence mekanlarının tasarımında, iç mekan düzenlemesiyle, seslendirme sistemlerinin tasarlanıp uygulanması sırasında dikkat edilmesi gereken noktalar gibi konularla ilgili bir çalışma yürütülmüştür. Böylelikle eğlence mekanlarının işitsel konfor koşullarına uygun taşanım ve bu mekanlardaki seslendirme sistemlerinin tasarlanması ve uygulanması sırasında dikkat edilmesi gereken konular saptanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Keywords: Eğlence mekanları; Hacimlerin akustik değerlendirilmesi; Seslendirme sistemleri