İstanbul kent mobilyaları üzerine bir araştırma - Durmuş, Çağatay (My University, 2008)
Amacım İstanbul için kent problemlerinden birisi olan ve fiziki olarak görülen, aslında sosyolojik sebep-sonuç ilişkilerine dayanan "Kent Mobilyası" sorunsalı hakkında araştırma yapmaktır.Öncelikle "kent" ve "kentsel mekan" hakkında literatür araştırması yapılarak, arasındaki ilişki ile gelişimi anlatılmaya çalışılmıştır. Kent ve kentsel mekanın insan hayatındaki önemi vurgulanarak kent mobilyası ile ilişkisi ortaya konmaya çalışılmıştır.Kent mobilyası kavramı değişik açılardan ele alınarak bazı sınıflandırılmalara sokulmuştur. Ardından İstanbul ve Prag'ta alan çalışmaları yapılmış, kent mobilyalarının durumu irdelenmiştir.Tüm bu çalışmalar ışığında İstanbul'daki kent mobilyaları ele alınarak, hem işlevinin arttırılması hem de kent estetiği açısından özellikleri hakkında bazı kriterler oluşturulmaya çalışılmıştır.Sonuç olarak İstanbul'daki kent mobilyalarının, kente yakışır, çağdaş şehircilik ilkeleri doğrultusunda nasıl bir metot ile üretilmesi ve uygulanması gerekliliği ifade edilerek, varolanlara ek olarak bu yönde daha sistematik çalışmalar yapılması gerekliliği anlatılmaya çalışılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Keywords: Kentsel alan; Kent mobilyaları; Bisiklet parkları; Podyum ve sahneler