Polikaprolakton ve polikaprolakton/poli(P-kloro stiren) karışımının ters gaz kromatografisi ile incelenmesi - Türe, Ahmet (My University, 2002)
Pentan, hekzan, heptan, oktan, nonan ve dekan gibi n-alkanlar ve metil asetat, etil asetat, n- propil asetat, izopropil asetat, n-butil asetat, izobutil asetat, tert-butil asetat, izoamil asetat gibi alifatik esterlerin polikaprolaktonda ve polikaprolakton/poli(p-klorostiren) karışımında alıkonma davranıştan ters gaz kromatografi tekniği ile incelendi. Polimer-çözücü sistemi için alıkonma diyagramları elde edildi. Çözücülerin sonsuz seyreltiklikteki ağırlık kesri aktivite katsayısı, Qı°°, Flory-Huggins polimer-çözücü etkileşim parametresi, x,i2°°, etkin değişim enerji parametresi, X12 kısmi molar karışma entalpisi, AH ı°°, kısmi molar sorpsiyon entalpisi, A H^sorp bulundu. Alıkonma diyagramından, saf polikaprolaktonun kristal yüzdesi ve erime noktası tayin edildi. Flory-Huggins ve Hildebrand-Scatchard teorileri yardımıyla polikaprolaktonun çözünürlük parametresi, 82 tayin edildi. Polimerin çözünürlük parametresinin sıcaklıkla doğrusal olarak azaldığı teklif edildi. Polikaprolakton/poli(p-klorostiren) (50/50) karışımının alıkonma diyagramından polikaprolaktonun ergime sıcaklığının yaklaşık dokuz derece düştüğü, poli(p-kolorostiren)'in camsı geçiş sıcaklığının karışımda değişmediği ve karışabilir polimer karışımına ait diğer bir ikinci mertebeden geçişin 80 °C'de ortaya çıktığı gözlendi. Karışımın kısmen karışabilir olduğu sonucuna varıldı.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Keywords: Kromatografi; Sıvı gaz kromatografi; Ters gaz kromatografi tekniği; Polimer-çözücü etkileşim parametresi; Alıkonma diyagramı; Çözünürlük parametresi