N-nitrozamin ve poliaromatik hidrokkarbon içermeyen poli(stiren-ko-butadien)kauçuğu üretiminin geliştirilmesi - Ezdeşir, Ayhan (My University, 2004)
Kauçuk endüstrisinde, kanserojen N-nitrozamin ve poliaromatik hidrokarbon emisyonlarına neden olan kimyasallar nedeniyle çalışma ortamı kirlenerek bunlara maruz kalan işçilerin sağlığı tehdit altmda kalmaktadır. Kanserojen N-ni1xozarninler, kauçuğun vulkanizasyonu veya işlenmesi sırasında oluştuğu gibi, vulkanizasyon öncesinde ham ürünün ve vulkanizasyon sonrasında vulkanize edilmiş ürünün depolanması ve nihai kullanım sırasında da oluşmaktadır. SBR 1712 olarak adlandırılan yağlı tür poli(stiren-ko-butadien) kauçuğunun üretimi sırasında kullanılan ve kanserojen N-ni1xozaminlerin oluşmasına neden reaksiyon durdurucu kimyasallar yerine N-nitrozamin oluşturmayan kimyasallar ve kanserojen poliaromatik hidrokarbon içeren genişletici yağ yerine kanserojen olmayan alternatif genişletici yağlar kullanılarak insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyen yeni bir ürünün geliştirilmesi amaçlanmıştır. Poli(stiren-ko-butadien) örnekleri soğuk tip emülsiyon polimerleşmesi ile şişelerde elde edildi. Elde edilen kauçuk örneklerinden uygun yöntemlerle N-nitrozamin ve poliaromatik hidrokarbonlar izole edilerek GC/MS yöntemiyle kalitatif ve kantitatif olarak analizleri yapıldı. NMR ve FT/IR yöntemleri kullanılarak Mdroksilaminlerin polimerleşme reaksiyonunu durdurma mekanizması araştırıldı. Kullanılan durdurucu kimyasalların polimerleşme reaksiyonunu sonlandırma etkinlikleri, lateks mekanik stabilitesine etkileri, ürünlerin renk, mekanik ve vulkanizasyon özellikleri, molekül ağırlığının bir göstergesi olan mooney viskoziteleri, camsı geçiş sıcaklıkları ve mikroyapılan tayin edilerek ürün karakterize edildi.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: N-nitrozamin; Poliaromatik hidrokkarbon içermeyen poli (stiren-ko-butadien) kauçuk