I. ve II. Kanun analizlerinde kullanılmak üzere termodinamik bir veri tabanı ve kullanıcı programının geliştirilmesi - Doymaz, Fuat (My University, 1993)
Bu çalışmada, kimyasal proseslerin, termodinamiğin I. ve II. kanunu açısından incelenmesi için enerji ve ekser ji he saplarının yapılması amacıyla şimdilik sadece 02, Ha, Na, CO, COz, H=0 ve Cl-U gazlarına* ait hal fonksiyonlarıyla ilgili bilgileri içeren bir veri tabanı ve bu veri tabanını kullanan genel amaçlı bir bilgisayar programı geliştirilmiştir. Programı kullanarak hal fonksiyonu değişimi ve kimyasal denge hesapları yapmak mümkündür. Programın birinci kısmında, maddelere ait hal fonksiyonu hesabı için ısı kapasitesinin sıcaklığa bağlı fonksiyonu baz alınarak buradan entalpi, ent- ropi, Gibbs enerjisi ve dolayısıyla ekserji hesabı, % 2-4 hata ile yapılabilmektedir. Kimyasal denge hesabı kısmında ise denge komposizyonunu belirlemek için Gibbs enerjisinin minimizasyonu yöntemi se çilmiş, ortaya çıkan lineer olmayan diferansiyel denklemler Newton-Raphson metodu ile çözülmüş, elde edilen sonuçların gerçek değerlerle uyum sağladığı görülmüştür. * : Bölümümüzde hidrokarbon yakıtlarının yakılması ve kömür le ilgili çalışmalar yapıldığından dolayı bu maddelere öncelik verilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1993
Keywords: Termodinamik hal fonksiyonu; Kimyasal denge hesapları