Performans artırmaya yönelik paralel mimarilerin yapay sinir ağları yaklaşımı ile değerlendirilmesi - Yavuz, Sırma (My University, 2006)
Teknolojideki hızlı gelişim süreci ve onun bizlere sağladığı kullanım kolaylığı, günlük hayatta bizler için önemli olan yerlere hızla girmesini sağlamıştır. Önceleri kredi kartı işlemlerimiz için kullandığımız elle çalıştırılan POS (point of sale) makinelerinin yerini tam otomatik, aynı anda birçok kontrolü içinde barındıran cihazlar almış, tıpkı bunun gibi, yaygınlaşmaya başladığında sadece arama yapmak ve mesajlaşmak için kullanılan cep telefonları bugün fotoğraf çekmekten radyo dinlemeye kadar birçok özelliği bünyesinde barındıran teknolojik aletler haline gelmişlerdir.Teknolojik gelişmelere paralel olarak önceleri yüz binlerce dolara satılan yüksek kapasiteli bilgisayarlar yüz dolarlar seviyesinde evlere girmeyi başarmış, sadece bilgisayarlarla kalmayan bu yayılma süreci yüksek çözünürlüklü tarayıcılara ve kaliteli yazıcılara dayansımıştır. Böyle olunca da, kâğıt üzerinde yapılmakta olan işlemler kopyalanabilir ya da üzerinde tahrifat yapılabilir hale gelmiş, tüm bunlar da bu tür işlemlerin güvenirliği sorgulanır hale getirmiştir.Ülkeler (ki buna ülkemiz de dahildir) kendi iç işlerinde birçok kademede bilgisayarlı sisteme geçmelerine rağmen, henüz farklı teşkilatlar arasında tam anlamıyla bir bütünleşme sağlanamadığından ve daha da önemlisi vatandaşlara bu sisteme geçiş tamamen yansıtılamadığından, kurumlar ve insanlar arasında kullanılan evraklar üzerinde değişiklik yapılabilmekte, bu durum da ülkelerin karşılaştığı önemli sorunlardan biri olmaktadır.Ülkeleri en çok zorlayan problemlerin başında o ülkeye yapılan girişlerin ve çıkışların kontrol edilmesinin geldiği de açıktır. Pasaport ve vize, ülkelere giriş çıkışların kontrol edilebilmesi amacıyla kullanılan mekanizmalardır. Bu evraklar üzerindeki sahtecilik de öteden beri devletlerin ciddi biçimde engellemeye çalıştığı işlemlerdir. Ancak günümüz gelişen teknolojisinde de bunu önlemenin yolu, sahteciliğe dayanıklı bir mekanizma kullanmak vekalet evrakları tamamen terk etmekten geçmektedir. Bu tez, böyle bir sistemi altyapısıyla birlikte incelemek, örnek bir sistem ortaya çıkarıp, avantajlarını ve geliştirilme yollarını sunmak amacıyla yazılmıştır.Tez çalışmasında kullanılacak teknolojiler hakkında hem teorik hem de uygulamaya yönelik kapsamlı bir araştırma yapılmış, kullanılacak teknolojiler sonucunda ortaya çıkması muhtemel olan sorunlardan bahsedilerek, bu sorunlar üzerine yorumlar yapılmıştır.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Pasaport; Vize; Elektronik pasaport; Akıllı kart; Güvenlik