Çift katmanlı giydirme cephelerin sınıflandırılması ve değerlendirilmesi - Cebecioğlu, Hatice Fulya (My University, 2004)
Ana cephe önüne ikinci katman yerleşimi ile yapının iç ve dış çevresi arasında denetimli bir ara bölge oluşturan çift katmanlı giydirme cepheler, giydirme cephelerin çevre denetiminde zayıf olması sorununa bir çözüm önerisi olarak sunulmuştur. Bu sistemler, kullanıcı konforunu düşürmeden, yapıyı ısı kayıp ve kazançlardan koruyarak enerji tüketimini azaltabilen giydirme cephe sistemleridir. Çalışmada amaç, çift katmanlı giydirme cephelerin genel ilkelerini vererek, yapımda karar vericilere bu sistemleri tanıtmak, tasarım aşamasında farklı cephe türleri arasında doğru seçimi yapabilmeleri için yol göstermektir. Tezde öncelikle çift katmanlı giydirme cephe sistemi tanımlanarak, tek katmanlı sistemlere göre olumlu ve olumsuz özellikleri belirtilmiştir. Bu sistemler, havalandırma biçimlerine ve cephe biçimlenişlerine göre sınıflandırılmış ve her bir cephe türü genel ilkeleriyle tanımlanarak, özellikleri açıklanmıştır. Yapıların gereksinmelerini karşılayabilecek niteliklere sahip doğru sistem seçiminin yapılabilmesini sağlamak amacıyla, belirlenen cephe türleri birbirleriyle karşılaştırılarak nitelikleri gösterme oranlarına göre değerlendirilmiştir. Çalışma sonunda sistemlerin özellikleri bir arada verilmiştir ve gereksinmeler doğrultusunda doğru seçim yapılabilmesi sağlanmıştır. Çift katmanlı giydirme cepheler, farklı cephe türleri ile yapıya öncelikle ses yalıtımı ve enerji tüketimi açısından olumlu özellikler katmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Çift katmanlı cephe; Giydirme cephe; İklim cephesi; İklim holleri; Akıllı cephe