Ftalat esterlerinin kirletici olarak deniz algleri ve deniz suyunda tayini - Gezgin, Tuncay (My University, 1999)
Ftalat esterleri değişik endüstrilerde ham madde ve plastifiyan olarak kullanılırlar. Ftalat esterleri deniz organizmaları için toksik maddelerdir. Bu çalışmada İstanbul boğazının kuzey girişi ve güney çıkışında deniz suyu ve deniz alglerindeki ftalat esterleri kirliliği araştırılmıştır. İncelenen algler , Enteromorpha linza, Ulva lactuca, Cystoseira crinata ve Ceramium rubrumdur. Ftalatların teşhisi GC/MS aletinde yapılmıştır. Tanımlanan ftalat esterleri , di-etil ftalat ( DEP ), di-isobütil ftalat ( DIBP ), di-bütil ftalat ( DBP ) ve di- etilhekzil ftalat ( DEHP )' dir. Aynı ftalat esterlerine İstanbul boğazı giriş ve çıkışındaki deniz suyu ve deniz alglerinde rastlanmıştır. Böylece deniz alglerinde ve deniz suyunda ftalat esterlerinde bir parellerlik bulunmuştur. Bu bulgular göstermiştir ki alglerde bulunan ftalat esteri kirliliği deniz suyundaki kirliliğe bağlıdır. Bu çalışma ftalat esterlerinin iç ve dışında tespitine ait ilk tespittir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Keywords: Ftalik asit esterler; Ftalatların toksisitesi; Yeşil kahverengi ve kırmızı algler