Havacılık endüstrisinde kullanılan ultrasonik ve girdap akımları tekniklerinin uygulama alanları - Tunçkan, Orkun (My University, 2001)
Son yıllarda uçak endüstrisinde görülen hızlı teknolojik gelişimlere paralel, kalite kontrol prosesleri içinde değerlendirilebilecek tahribatsız muayene yöntemleri de önemli bir ilerleme kaydetmiştir. Bu çalışmada ultrasonik ve girdap akımları tekniklerinin yeni teknolojilerle karşılaştırmalı olarak genel hatlarıyla üzerinde durulmuş tipik endüstriyel uygulamalara yer verilmiştir. Ultrasonik yöntemde, darbe-yankı ve daldırma testi teknikleri ekipmanları ile açıklanmış, ekran değerlendirme uygulamaları gösterilmiştir. Uçaklarda sıkça rastlanan kompozit malzemelerin açısal problarla testlerine değinilmiş ve referans standartların özellikleri ve kullanım şartlan belirtilerek kabul-ret kriterleri ortaya konmuştur. Elektromanyetik test metotlarından girdap akımları tekniği prensipleri ile açıklanmış, sistemler ayrı ayrı ele alınarak bir kıyaslama imkanı yaratılmıştır. Bu yöntemle saptanabilir süreksizlik limitleri, referans standartlar prob çeşitleri tanımlanmış, tek ve çift frekanslı tekniğin avantaj ve dezavantaj lan belirtilmiştir. Uçaklarda sıkça rastlanan korozyon mekanizmalarının önemle üzerinde durularak, çatlak oluşumların neden ve sonuçlan irdelenmiştir. Ultrasonik ve girdap akımları tekniğinin uçaklardaki yapısal bütünlüğü sağlamak ve korumak, uçuş güvenilirliğini artırarak, zaman, işçilik, ekonomik faktörlerden maksimum yaran sağalmak üzere, uygulamalar tipik örneklerle gösterilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Keywords: Havacılık endüstrisi; Ultrasonik teknik; Girdap akımları tekniği