Biomalzemelerin araç kabin içi parçalar için kullanımı - Karahancı, Yezdan (My University, 2018)
Otomotiv endüstrisinde son yıllarda ağırlık hafifletme ve yenilenebilir malzeme kullanıma karşı olan talep hızla artmaktadır. Ağırlık hafifletme aynı zamanda araç için yakıt ekonomisi de sağlayacağından dolayı otomotiv endüstrisinde kabin içi parçalarda biomalzemenin kullanımı her geçen gün artmaktadır. Otomotiv endüstrisinde ağırlıklı olarak keçe malzeme kullanılmaktadır. Ancak klimatik etkilerinden dolayı yoğuşan hava keçe bazlı malzemede koku problemi ve fonksiyon kaybına sebep olmaktadır. Bu duruma maruz kalan parça özelliğini kaybeder ve tekrar kullanılamaz. Bunu önlemek adına muadil olarak biomalzeme olan Kenaf malzeme ikinci malzeme alternatifi olarak değerlendirmeye alınacaktır. Kenaf malzemenin yapısı keçeye göre farklıdır bundan dolayı koku veya fonksiyon kaybı keçe malzemeye göre daha azdır. Bu tez de biomalzemelerin kabin içi parçalarda kullanılması mevcut durumda kullanılan malzemenin özelikleri ile karşılaştırmalı olarak incelenecektir. Referans olarak iki malzeme alınmıştır(keçe ve kenaf) ve bu iki malzemenin Mukavemet ve ses yutum özellikleri incelenip, ağırlık durumları karşılaştırılarak hangi malzemenin araç ömrü açısından kullanımının daha uygun olduğuna karar verilecektir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018
Keywords: Kenaf; Doğal elyaf; Biomalzeme