Erdemir Ereğli Demir Çelik Fabrikası kojenerasyon ve konvansiyonel elektrik üretim tesislerinin ekserji analizi - Özkan, Eylem (My University, 2009)
Nüfusun artması ve endüstrinin gelişmesi ile birlikte Dünya'nın enerji ihtiyacı hızla artmaktadır. Ancak, doğal gaz ve kömür rezervlerinin yaklaşık olarak elli yılda tükeneceği tahmin edilmektedir. Birleşik ısı -güç üretim sistemleri veya kojenerasyon sistemleri, kullanılabilir ısı ve elektrik enerjisinin birlikte eş zamanlı olarak üretildiği sistemler olarak anılırlar. Proseste atık ısının kullanılması ile, % 85-90 düzeyinde toplam verime ulaşılabilir ve önemli miktarda yakıt tasarrufu sağlanabilir. Demir ve çelik sanayiinde enerji tüketimi önemli bir yer tutar. Çelik üreten ülkelerde, demir-çelik sanayiinde harcanan enerji, o ülkelerdeki toplam tüketilen enerjinin % 10'u olabilmektedir. Bir entegre demir-çelik tesisinde, enerjinin toplam üretim maliyeti içerisindeki payı yaklaşık % 30 civarındadır. Dolayısıyla, demir ve çelik sanayiinde yapılabilecek enerji tasarrufları, gerek çelik ürünlerinin üretim maliyetini ve gerekse o ülkenin toplam enerji tüketimini olumlu yönde etkileyecektir. Bu çalışmada yapılan hesaplamalar sonucunda Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş. Kuvvet Santralinin her birimi için enerji ve ekserji verimleri, ekserji tahribi ve geliştirme potansiyeli değerleri bulunmuştur. Sistemin toplam ekserji tahribi 1.187,55 MW, geliştirme potansiyeli ise 800,84 MW olarak hesaplanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Ekserji; Enerji; Entropi