Türev spektrofotometrik yöntem ile askorbik asit tayini - Üstün (Özgür), Mahmure (My University, 1992)
Askorbik asit içeren iki komponentli farmasötik prepe- ratlarda ilaç etken maddeleri ile meyve ve sebzelerde bulu nan askorbik asit, türev spektrofotometrisi ile hiçbir be lirteç kullanılmadan ve herhangi bir ayırma işlemi uygulan madan tayin edildi. Asetilsalisilik asit ile birlikte bulunduğu Aspirin Plus C tabletlerinde askorbik asit ve asetilsalisilik asit tayini, tabletlerden 0.1 N H=S0« ile ekstraksiyon, süzme, uygun seyreltme ve sırasıyla 258.2 nm ve 243.4 nm'deki bi rinci türev absorbans değerlerinin ölçülmesine dayanmaktadır. Askorbik asit ve rutin içeren Rutinal-C tabletlerde ise askorbik asit ve rutin metanol ile ekstraksiyon,- süzme, uy gun seyreltme ve sırasıyla 248.8 nm ve 337.4 nm'deki birinci türev absorbans değerlerinin ölçülmesiyle tayin edildi. Türev spektrofotometrisi ile bulunan sonuçların kıyas lanması amacıyla aynı tabletler, USP XXI 'de askorbik asit ve asetilsalisilik asit tabletler için önerilen yöntemlerle analiz edildi. Rutin miktar tayini için f armakope 1 erde bir yöntem önerilmedigi için tabletlerdeki rutin miktarı 358.4 nm'deki absorbans değeri ölçülerek spektrofotometrik olarak saptandı. Elde edilen bulgular doğruluk ve presizyon yönün den t ve F testleri yardımıyla * 95 güvenirlik düzeyindeistatistiksel olarak karsılaştırildı.ortalamalar ve presi=- yonlar arasında anlamlı fark olmadığı görüldü. Meyve ve sebzelerdeki askorbik asit tayini, ekstrelerin türev spektrumlarındaki iki ekstremum değeri (pik-pik değeri) arasındaki uzaklığın ölçümüne dayanmaktadır. Metafosforik asit-asetik asit (%3-%8) karışımı en uygun ekstraksiyon çö zücüsü olarak saptandı. Yöntem portakal, kivi. karnabahar ve maydanoz örneklerine uygulandı. Portakal ve karnabahar için birinci derece türev spektrumunda 236 ve 259 nm' deki. kivi için üçüncü derece türev spektrumunda 259.4 ve 276.2 nm'deki, maydanoz için üçüncü derece türev spektrumunda 227 ve 237 nm" deki ekstremumlar kullanıldı.ölçü eğrileri 2-10 ııg.ml-1 kon santrasyon alanında hazırlandı. Standart sapmalar ve %95 gü ven düzeyinde güven aralıkları 5 deneme üzerinden hesaplandı. Elde edilen sonuçlar AOAC yöntemi ile elde edilenlerle t ve F testleri yardımıyla istatistiksel olarak karşılaştırıldı ve *95 güvenirlik düzeyinde ortalamalar ve presizyonlar ara sında anlamlı fark olmadığı görüldü.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1992
Keywords: Askorbik asit; Askorbik asit-asetilsalisilik asit karışımı