Statik var kompanzasyon sistemi tasarımı ve uygulaması - Bostancı, Abdulkadir (My University, 2008)
Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte enerjiye olan talep daha da artmıştır. Yıllardır enerji üretiminde kullanılan fosil yakıtlar artık tükenmenin eşiğine gelmiştir. Dolayısıyla sınırsız bir güce sahip yenilenebilir enerji kaynakları önem kazanmıştır. Yenilenebilir enerji kaynaklarından en çok tercih edileni şüphesiz ki rüzgar enerjisidir. Rüzgar enerjisinden insanlar yıllarca farklı amaçlar için yararlanmıştır. Son yıllarda rüzgardan elektrik enerjisi üretmek çok yaygınlaşmakta ve rüzgar santrallerinin (RS) sayıları giderek artmaktadır. Ancak büyük RS'lerin elektrik enerji şebekesine bağlanması konusunda bazı sorunlar meydana gelmektedir. Bunlardan en önemlisi güç sistem kararlılığını ve insan sağlığını etkileyen gerilim dalgalanmalarıdır.Bu tez çalışmasında RS'lerin sebep olduğu veya güç sisteminde meydana gelen gerilim dalgalanmalarından dolayı hem RS'lerin hem de sistemden beslenen yüklerin etkilenmelerini azaltmak amaçlı bir araştırma yapılmıştır. Bu sorunların giderilmesine yönelik yapılan çalışmalarda FACTS cihazlarından olan SVC incelenmiş ve kompanzasyon amaçlı bir uygulaması yapılmıştır. Ayrıca gerilim regülasyonu üzerine etkilerini incelemek maksadıyla bir de simülasyon çalışmasına yer verilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Keywords: RÜZGAR ENERJİSİ; GERİLİM DALGALANMALARI; FACTS CİHAZLARI