Altın alaşımlarının dökümünde yüzeyde meydana gelen hatalar - Aydın, Esin (My University, 2002)
Altın, doğada çok yüksek saflıkta bulunan ve renginden kolayca tanınan bir metal olup, alışılmamış bir sünekliğe ve korozyon direncine sahiptir. Altın ve altın alasından genellikle hassas döküm (kayıp mum tekniği) tekniği kullanılarak üretilmektedir. Birbiriyle sıkı bir şekilde ilişkili olan işlem adımları, yöntemin zorluğunu ortaya koymaktadır. Eğer adımlardan biri doğru gerçekleştirilmezse, modern ve gelişmiş cihazlar kullanılmasına rağmen ortaya çıkan ürün hatalı olabilir. Para yapımında, kuyumculukta, elektronik ve haberleşmede, dişçilik ve tıp alanında kullanılmaktadır. Kuyumculukta kullanılan altın alaşımları, genel olarak renkli ve beyaz altın alaşımları olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Bu çalışmada, 14 ayar altın alaşım numunelerinin mekanik özellikleri ve mikro yapılan incelenmiştir. Numunelerin sertlikleri, Vickers sertlik ölçme yöntemiyle, mikro yapılan, optik mikroskobundan alınan mikro yapı fotoğraflarıyla incelenmiştir ve EDX analizi ile alaşımların bileşimleri tespit edilmiştir. Ayrıca san altın alaşımında rastlanan bir çatlak hatasının oluşmasına neden olabilecek faktörler incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar ile, numune yüzeylerinde var olan hatalar ilişkilendirilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Keywords: Sarı altın alaşımları; Beyaz altın alaşımları; Kayıp mum tekniği; Döküm hataları